Proiect de HG: Ce ar putea aduce nou in 2016 contractul-cadru pentru medicii de familie

0
52

Anul 2016 ar putea aduce schimbari importante pentru medicii de familie in relatie cu casele de asigurari de sanatate. Proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016 – 2017 propune o serie de modificari.

Astfel, medicii de familie ar putea incheia contract de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurari de sanatate indiferent de numarul persoanelor asigurate inscrise pe listele proprii. Totodata, nu mai este prevazuta stabilirea unui numar necesar de medici de familie care sa intre in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate.

Aceasta in contextul in care in prezent limita minima este de 800 persoane asigurate inscrise in mediul urban, iar in mediul rural numarul se stabileste pe unitati administrativ teritoriale de catre o comisie. Aceeasi comisie, formata din reprezentanti ai caselor de asigurari de sanatate si ai directiilor de sanatate publica, ai colegiilor teritoriale ale medicilor, ai patronatului judetean al medicilor de familie si ai asociatiei profesionale judetene a medicilor de familie stabileste si numarul necesar de medici de familie ce pot intra in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate.

Fata de actualele reglementari insa, proiectul de HG elimina prevederile privind comisia, dar si cele referitoare la numarul optim de 1.800 de persoane inscrise pe lista unui medic de familie.

Mai mult decat atat, potrivit proiectului, medicul de familie nou-venit intr-o localitate care incheie conventie de furnizare de servicii medicale, pentru o perioada de 3 luni (perioada considerata necesara pentru intocmirea listei), la sfarsitul celor 3 luni incheie contract de furnizare de servicii medicale pentru lista pe care si-a constituit-o pana la data incheierii contractului.

Prin introducerea acestor modificari in 2016 se urmareste stimularea concurentei si dezvoltarea unui mediu concurential care sa incurajeze performanta, precum si asigurarea cadrului legal pentru medici – tineri absolventi de a desfasura activitate in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, se arata in Proiectul de Hotarare de Guvern.

Articolul precedentCongresul National de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic, la finalul celei de-a treia editii
Articolul următorProf. Andrew Boulton, fost presedinte EASD, membru de onoare al Societatii de Neuropatie Diabetica