Programul national de testare gratuita a hepatitei C pentru publicul larg a fost lansat

0
273

Programul national de testare gratuita a hepatitei C pentru publicul larg a fost lansat in data de 6 noiembrie 2014 cu prilejul demararii de Fundatia „Renasterea pentru Sanatate, Educatie si Cultura” a Caravanei Nationale de informare si preventie a hepatitei A, B si C.

Scopul acestei caravane este de a sustine implementarea programului de informare, educare si preventie pentru hepatita in Romania, dar si de a testa gratuit atat publicul larg, cat si personalul medical.

„Suntem convisi ca problematica hepatitei in Romania este una relevanta pentru societate, motiv pentru care consideram ca avem datoria sa ne implicam in rezolvarea ei. Astfel, caravana nationala de testare gratuita este un demers asumat si concret de rezolvare a acestei probleme nationale. Speram ca prin acest program sa ajungem la cati mai multi oameni si sa depistam din timp toate tipurile de hepatita pentru a avea posibilitatea tratarii acestor boli corespunzator”, a declarat Amalia Nastase, membru in board-ul Fundatiei „Renasterea”.

Caravana, parte integranta a campaniei „stop HEPATITA!”, este un demers al Fundatiei „Renasterea” in colaborare cu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie si Societatea Romana de Boli Infectioase si HIV/SIDA.

Potrivit prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase „Matei Bals”, „hepatitele virale reprezinta o problema majora de sanatate publica la nivel global prin magnitudinea epidemiologica si consecinte. Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel global peste 170 milioane de oameni sunt infectati infectati cronic cu virusul hepatitei C, iar in fiecare an se inregistreaza peste 3 milioane de cazuri noi de hepatita C. Romania se afla in 2011 pe locul 25 in Euro Hepatitis Index, iar in 2014 prevalenta virusului hepatitic C este de 3,23% reprezentand 633,080 pacienti. Hepatita C este o afectiune pandemica de cinci ori mai raspandita decat HIV. Acest tablou ingrijorator este un indicator pentru importanta preventiei necesara pentru evitarea acestei boli.”

Mai multe detalii despre acest subiect puteti citi pe www.comunicatemedicale.ro.

Articolul precedentMinisterul Sanatatii si CNAS verifica modul in care se respecta eliberarea medicamentelor compensate si gratuite
Articolul următorAlimentatia are un rol important in preventia diabetului zaharat