Programul de vaccinare anti-HPV, va fi extins şi la băieţi și la fetele de peste 14 ani

0
181

Programul de vaccinare anti-HPV urmează să fie extins şi la băieţi și la fetele de peste 14 ani, potrivit unui anunț făcut de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, care a precizat că deja au fost făcute demersuri în acest sens.

HPV este virusul care produce cancerul de col uterin, iar în prezent vaccinarea anti-HPV se adresează doar  fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

În 2021, la medicii de familie au ajuns 40 de mii de doze de vaccin şi o să mai ajungă 90 de mii până la sfârşitul anului.

Pentru vaccinarea anti-HPV gratuită a fetițelor, părinții trebuie să se adreseze medicului de familie și să solicite acest tip de vaccin. Medical de familie va înscrie copilul pe o listă de așteptare, urmând să anunțe când se poate face efectiv vaccinul.

Ministrul Ioana Mihăilă a precizat că și-a vaccinat fetiţa anti-HPV și că își dorește să își vaccineze și băiețelul, potrivit unei declarații la un post de televiziune.

”Declar cu mândrie că mi-am vaccinat fetița în a doua zi de când vaccinurile au fost distribuite către DSP-uri şi medicii de familie, asta după ce am înscris-o pe listă în urmă cu un an şi jumătate. Sper să ajung să-mi vaccinez şi băieţelul. El are 8 ani acum şi, cu toată încrederea, aşa cum mi-am vaccinat fetiţa, îmi voi vaccina şi băieţelul. Am iniţiat solicitările către inspectoratele şi comisiile de specialitate pentru a extinde indicațiile atât ca vârstă și ca adresare, să fie și baieții și fetele de alte vârste în programul de vaccinare”, a declarat ministrul Mihăilă.

Totodată, Ioana Mihăilă a precizat în cadrul unui eveniment online organizat de Asociația Mame pentru Mame că va face toate demersurile necesare pentru a ușura procedura de cerere a vaccinului prin lansarea unei platforme digitale unde părinții și medicii vaccinatori să înregistreze, rapid și simplu, copiii pentru primirea vaccinului anti-HPV.

 

Articolul precedentZiua Națională a Psihologului, 27 mai 2021
Articolul următorEUSEM: Credem că este important să conștientizăm necesitatea unor sisteme medicale de urgență bine dezvoltate