Prof. univ. dr. Diana Deleanu, medic alergolog, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, a declarat, luni seară, că alergiile legate de vaccinul împotriva COVID-19 sunt extrem de reduse.

”O statistică din SUA arată că din un milion de indivizi 999.989 au făcut vaccinarea fără niciun fel de probleme. există, totuși un risc de reacții adverse la vaccinul pentru SARS-CoV-2 dar nu depășește riscul fașă de orice reacție alergică la un medicament. Și banala aspirină, pe care o folosim de peste 100 de ani, are reacții adverse, inclusiv alergice”, a declarat prof. dr. Deleanu.

Prof. univ. dr. Diana Deleanu a mai spus că procentele date de SUA, unde s-a vaccinat un număr foarte mare de indivizi, relevă 0,63% pentru serul produs de Pfizer și de 1,5% pentru cel produs de Moderna. Însă, ”există totuși o contraindicație pentru acest vaccin, șocul anafilactic, dar sever, la medicamente mai ales la medicamentele administrate injectabil, la vaccinuri. Asta ar fi singura contraindicație. (…) De asemenea, la indivizii care au fost vaccinați și au avut o astfel de reacție alergică la administrarea primei doze există contraindicația pentru a da rapelul”, a mai spus prof. dr. Diana Deleanu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul evenimentului “Întrebări și răspunsuri: Vaccinarea COVID-19 pe înțelesul tuturor”, organizat de Colegiul Medicilor din România (CMR).

Evenimentul este cel mai recent dintr-o serie de conferințe organizate de CMR pe această temă.

Pentru participarea la eveniment au fost selectați medici din numeroase specialități pentru a răspunde la întrebările publicului larg, pe tema vaccinării anti-COVID-19.