
Prezent, joi, la Iniţiativa „România Contează”, o campanie de conştientizare privind importanţa dezvoltării resursei umane care activează în sistemul medical lansată de Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB), Prof. Univ.Dr. Viorel Jinga, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie(UMF) „Carol Davila” a reliefat câteva urgențe care așteaptă în triajul sistemului de sănătate românesc; „în caz contrar, adâncirea acestora ar putea duce la un moment dat la colapsarea sistemului de sănătate românesc” – a avertizat reputatul specialist.
„Comunitatea academică a UMF „Carol Davila” salută această nouă și ambițioasă inițiativă a Colegiului Medicilor din București și totodată se alătură campaniei de conștientizare a rolului și importanței pe care o are resursa umană în domeniul sănătății.
Cu permisiunea dumneavoastră, cred că denumirii generice a acestei frumoase inițiative “România Contează”, pe care o lansați astăzi ca un preambul al manifestărilor dedicate celebrării Zilei Mondiale a Sănătății, cred că-i putem asocia și sloganul “România Contează, sănătatea primează”: spun acest lucru amintind și de ceea ce spunea, în antichitate, părintele medicinei, Hipocrate, că sănătatea este o comoară pe care puțini știu să o prețuiască deși cei mai mulți se nasc cu ea” – a subliniat acesta în prezența liderilor din sistemul de sănătate prezenți la eveniment cărora le-a urat, alături de întregul personal medical din România și al pacienților, un sincer și călduros “La mulți ani!” în condițiile în care astăzi sărbătorim, la nivel planetar, Ziua Mondială a Sănătății.
Plaja unitară a salarizării în raport cu performanța și volumul de muncă.
Prof. Univ.Dr. Viorel Jinga a subliniat unele dintre discrepanțele majore pe care le regăsim astăzi în sistemul medical din România, sunt date de plaja unitară a salarizării în raport cu performanța și volumul de muncă.
„Acest mesaj sculptat de mult în eternintatea medicinei cred că va trebui transpus mult mai des în tot ceea ce înțelegem a fi prevenție medical, prin accentuarea unor campanii de informare și conștientizare la nivel global.
În tandem cu dezvoltarea unor astfel de programe, se impune să accentuăm tot mai mult, rolul definitoriu pe care îl are resursa umană în domeniul sănătății, atât din punct de vedere al unui act medical de calitate cât și din perspectiva poziționării acestui în societate.
În acest context, doresc să expun astăzi, spre o analiză comună, câteva puncte pe care le consider esențiale în construcția socio-profesională a mediclului român, fără a pune prea mult în comparație perspectivele și oportunitățile unui medic din Occident, chiar dacă exodul medicilor români continua să reprezinte o problem sensibilă pentru sistemul de sănătate autohton.
Astfel, consider că unele dintre discrepanțele majore pe care le regăsim astăzi în sistemul medical din România, sunt date de plaja unitară a salarizării în raport cu performanța și volumul de muncă.
Fără a ridica această problem la nivelul unor dispute interne, trebuie să remarcăm toți anumite evidențe care, chiar dacă nu convim unora dintre colegii noștri, reprezintă pe fond o realitate asumată, mai ales de către factorul politic sau cel managerial la nivel de unitate spitalicească.
Mai exact, asistăm cu precădere îm marile centre universitare, precum și spitalele județene, la un aflux mare de pacienți care cresc exponențial volumul de muncă al medicilor și întregul personal medical. Spun acest lucru nemailuând în calcul presiunea extraordinar de mare pe care o întâlnim în spitalele de urgență” – a menționat rectorul UMF din Capitală.
Complexitatea și numărul intervențiilor din marile unități spitalicești
O altă comparație dată spre exemplu de cadrul universitar este cea dintre complexitatea și numărul intervențiilor medicale chirugicale din provincie și cele din București, Cluj, Timișoara, Iași, Craiova, Târgu Mureș – centre devenite puncte terminus în diagnosticarea și tratarea unor patologii foarte grele. Totdată, acesta a subliniat fondul dublului exod al medicilor și pacienților din anumite zone:
„Cred că, într-o astfel de realitate de necontestat, s-ar impune un grafic diferențiat din punct de vedere al renumerării personalului medical. Un alt punct sensibil pe care vrea să vi-l aduc în atenție este legat de dublul exod al medicilor, dar și al pacienților, fenomen care a luat amploare în ultimii ani.
În acest moment problema majoră nu o mai reprezintă plecarea medicilor în străinătate, numărul acestora s-a redus semnificativ în ultimii ani, ci refuzul medicilor tineri de a profesa în micile orașe din țară, de multe ori chiar și în capitalele de județ.
Astfel se amplifică procesul de aglomerare al marilor spitale, pacienții fiind împinși să aleagă calea exodului din cauza lipsei specialiștilor și a echipamentului din spitalele orășenești”, a declarat acesta.
Necesitatea unui front comun pentru soluționarea problematicii amintite
„O altă problemă pe care o întâlnim este alegerea pe care o fac tinerii medici la intrarea în rezidențiat, mai ales a celor care obțin medii mari la concursul de intrare în rezidențiat, urcând specialități mai puțin complexe, care au răspundere relativ limitată în detrimentul unor specialități medicale precum chirugia generală, neurochirugia, hematologia și uneori chiar urologia, ca ramură medicală în care activez.
Consider că se impune deschiderea unui front de lucru comun chiar la nivel de G6, al colegiilor medicilor și Ministerul Sănătății pentru a găsi cu celeritate soluții eficiente în rezolvarea acestor probleme.
În caz contrar, adâncirea acestora ar putea duce la un moment dat la colapsarea sistemului de sănătate românesc. De aceea, salut încă o data inițiativa Colegiului Medicilor București și nutresc speranța că va genera un amplu program, unul național de reorganizare socio-profesională resursei umane din societate și totdată de redefinire și consolidare a rolului fundamental și definitoriu pe care îl are medical roman în viața societății” a adăugat rectorul UMF „Carol Davila”.
Rectorul UMF București: „Dacă nu creșteau salariile, exodul ar fi fost și mai mare”
Lipsa personalului mediu este un alt aspect pe care rectorul UMF „Carol Davila” l-a menționat ca important în obiectivele sistemului de sănătate autohton:
„Deci, nu totul este despre bani: au crescut salariile și erau discuții că nivelul calității medicale nu au crescut. Dacă nu ar fi crescut salariile, exodul ar fi fost mult mai mare: ne trebuie nu doar salarii mari dar și un mediu, așa cum spune președintele Colegiului Medicilor din România, un mediu prietenos – mi-a plăcut acest termen, de aceea îl folosesc – și un sistem medical modern.
Pregătirea de rezidențiat poate are lacune, poate și noi avem o anumită vină, nu avem numerus clausus la studenți, la rezidenți, așa cum este în țările occidentale. De aceea sunt atrași ai noștri, pentru că respectivii au numerus clausus și nu au cum să dezvolte.
Știu că având puțini rezidenți într-o clinică, aceștia lucrează mai mult și poate se pregătesc și mai bine, deci sunt și elemente obiective. Lipsa de personal mediu din multe spitale face să nu se poată desfășura o activitate corespunzătoare; uneori este improvizație, deși sunt aparate de ultimă generație, consumabilele lipsesc pentru că e un alt tip de finanțare și doamna președintă a Casei știe foarte bine acest lucru.(…) Vă mulțumesc și sper să conteze într-adevăr România” a conchis Prof. Univ.Dr. Viorel Jinga,
Potrivit CMMB, Iniţiativa „România Contează” are ca obiective să aducă în prim-plan importanţa resursei umane care activează în sistemul de sănătate, să sublinieze importanţa şi rolul fundamental al instituţiei medicului, să identifice soluţii de îmbunătăţire a condiţiilor în care profesează medicii, dar și să întărească schimbul de experienţă ce trebuie să existe între medicii care activează în sistemul de sănătate bucureştean şi medicii români care au ales să profeseze în străinătate.