Prof. univ. dr. Vasile Astarastoae: Noua lege a sanatatii trebuie sa fie acceptata de cat mai multi romani

0
144

Primele dezbateri pe noul proiect al legii sanatatii au avut loc pe 26 ianuarie 2012. Obiectivul principal l-a constituit construirea unei legi care sa fie acceptata de toti cetatenii. De altfel, s-a avut in vedere identificarea lucrurilor „care au deranjat cel mai mult de la actuala lege care functioneaza, legea 95. in al doilea rand am discutat sa punem la dispozitie experti care sa lucreze efectiv in grupurile de lucru, pe diferite domenii. De asemenea trebuie sa luam titlurile care exista in legea care a fost retrasa, pentru ca acopereau sanatatea, si sa vedem ce titluri mai trebuie sa fie introduse. in acelasi timp am ajuns la concluzia ca hipernormativitatea din sistemul de sanatate este un element care blocheaza acest sistem, care nu mai este flexibil, si atunci nu trebuie sa normam in patul lui Procust absolut totul, ci sa dam acele linii ca sistemul sa fie flexibil, sa fie in interesul pacientului”, a declarat pentru Sanatatea TV, prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

in cadrul dezbaterilor de la Ministerul Sanatatii s-a discutat si despre sistemul de asigurari de sanatate, care trebuie construit tinandu-se cont de nevoile pacientilor. Pentru aceasta trebuie sa se identifice ce anume este mai acceptabil si mai suportabil atat pentru profesionistii din sanatate, cat mai ales pentru pacienti, potrivit prof. univ. dr. Vasile Astarastoae. „Trebuie sa meditam putin sa vedem cum il construim, numai public, public-privat, cat public, cat privat, asigurari suplimentare. Dar nu putem sa discutam pana cand nu trecem la a vedea cum construim pachetul de servicii de baza. Cat timp nu avem pachetul de servicii de baza nu putem sa ne orientam sa vedem care sistem este mai performant. Piata va regla ulterior cat este public si cat este privat. De altfel, in construirea acestui pachet trebuie tinut cont si de faptul ca suntem intr-o perioada de criza, ca populatia deja a ajuns la un grad de nesuportabilitate a sistemuluui si ca trebuie sa avem grija sa nu existe cetateni din Romania care sa nu poata avea acces la pachetul de servicii de baza. Trebuie sa existe un sistem prin care persoanelor care nu pot plati sa li se asigure servicii medicale nu numai in situatii de urgenta, si in acelasi timp satisfactia persoanelor care platesc mai mult sa se realizeze atunci cand acceseaza sistemul de sanatate”, a mai declarat presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

insa ca aceste lucruri sa se realizeze e nevoie de rezultatul consultarilor Ministerului Sanatatii cu reprezentantiii pacientilor si ai societatii civile. Pana se vor primi aceste rezultate, legea se va scrie pe grupuri de experti, potrivit prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, si se va incepe cu acele capitole care dau doar o directie programatica, cum ar fi sanatatea publica, transplantul, malpraxisul.

Pe de alta parte, prof. univ. dr. Vasile Astarastoae a precizat ca unele aspecte pozitive din vechiul proiect de lege vor fi preluate pentru constituirea noului proiect.

in ceea ce priveste data finalizarii acestui proiect, „legea nu poate sa fie gata mai devereme de 6 -7 luni de zile pe modalitatea pe care vrem sa o construim. De asemenea, legea trebuie acceptata de toate fortele politice. Va fi o lege transpartinica. Aceasta este ratiunea pe care se va discuta cu acele comisiile de sanatate de la toate partidele parlamentare. Noi estimam ca prin luna septembrie sa existe un proiect de lege care, chiar daca a fost astfel construit, sa fie supus dezbaterii publice in asa fel incat la final sa fie acceptabila si suportabila pentru majoritatea cetatenilor din Romania”, a conchis prof. univ. dr. Vasile Astarastoae.

Un material video pe acest subiect puteti viziona aici.

Articolul precedentPierderile de memorie ar putea fi o consecinta a metalelor grele din organism
Articolul următorBioZone, aer curat in locuinta ta!