Prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu: Patru din 10 mame nu îşi monitorizează sarcina şi aici intervine factorul de risc care duce la naşterea prematură

0
513

Patru din 10 mame nu îşi monitorizează sarcina şi aici intervine factorul de risc care duce la naşterea prematură, atrage atenția prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu, şeful Clinicii Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB), în contextul Zilei Mondiale a Prematurității.

„În momentul în care pacienta nu se investighează pe parcursul sarcinii are riscul de a naşte mai devreme de 37 de săptămâni şi în acest fel apar riscuri atât pentru ea, cât şi pentru copil. În ceea ce privește investigațiile pe care trebuie să le facă o tânără mămică: pe de o parte sunt investigațiile uzuale efectuate prin medicul de familie, pe de altă parte investigații complexe în rândul femeilor care au mai multe avorturi sau mai multe nașteri premature”, a declarat prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu, potrivit unui comunicat de presă.

Prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu a subliniat că, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, femeile beneficiază de investigaţii complexe legate de germenii şi factorii infecţioşi care duc la naşteri premature, din complexul toxoplasmă, citomegalovirus, rubeolă, herpes.

„Toate aceste investigaţii se pot face prin internări clasice. De asemenea, se pot face investigaţii suplimentare legate de statusul de coagulare, modificările trombofilice şi de sindrom antifosfolipidic, care prin tulburări de coagulare duc la oprirea în evoluţie a sarcinilor sau la o naştere prematură. Nu trebuie să uităm investigaţiile legate de germenii situaţi la nivelul tractului vaginal şi cervical, care duc la ruperea prematură de membrane, care este urmată de o naştere a unui produs de concepţie mai mic şi infectat. Pe de o parte apare riscul de prematuritate, pe de altă parte riscul de infecții. Ce mai putem face pentru tinerele mămici și copil? Putem matura pulmonar copilul, acel prematur care cu siguranţă se va naşte înainte de termen, prin administrarea unor medicamente din categoria dexametazonei”, a explicat prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu.

Prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu a mai precizat că în acești ani, în SUUB, numărul de prematuri a atins o medie de 13%, mult mai mare decât media națională, „pentru că aici vin, prin transfer, toate cazurile grave, toate acele gravide care poate nu au șansa de a fi perfect sănătoase și în momentul în care apare o complicație legată de organismul lor: pornind de la AVC, de la infarct de miocard, de la patologii renale, patologii digestive, cancere, epilepsii, leucemii și multe alte cazuri grave ajung la spitalul nostru unde sunt preluate și investigate de echipe pluridisciplinare, datorită cărora mama și copilul primesc o nouă șansă la viață”.

La Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), de la începutul anului și până în prezent au fost aduși pe lume 1.620 de nou-născuți, dintre care 187 au fost prematuri.

„Anul 2021 a însemnat, referitor la natalitatea în România, puţin peste 180.000 de naşteri, cel mai mic număr de naşteri din ultimii 100 de ani. Peste 15.000 de prematuri, cu sarcini gemelare peste 300 şi sarcini cu tripleţi, 58. De ce prematuri? Pentru că există numeroşi factori de risc, pe de o parte, vârstele extreme, vorbim de 7.400 de mame adolescente care au născut şi 5.800 de mame care au născut peste 40 de ani. Patru din 10 mame nu îşi monitorizează sarcina şi aici intervine factorul de risc care duce la naşterea prematură”, a explicat prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu.

„Născuți înainte de 7 luni și având greutăți de sub 1.000 de grame, copiii născuți prematur sunt total dependenți de îngrijirile medicale din secțiile de Terapie Intensivă Neonatală unde suferă intervenții complexe și complicate. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor noastre, o parte dintre pacienți nu reușesc să supraviețuiască sau supraviețuiesc cu sechele ce le vor umbri copilăria. Însă, majoritatea acestor copii reușesc să se adapteze, răspund la tratament, cresc și se dezvoltă, astfel că, după săptămâni sau luni de luptă cu boala, se externează la domiciliu. Pentru noi este o mare bucurie să vedem că un prematur, ajuns în stare gravă în maternitatea noastră, pleacă acasă cu o stare bună de sănătate”, a afirmat dr. Adriana Dan, șef secție Neonatologie.

Cel mai mic prematur născut la SUUB a cântărit sub 500 de grame

Cel mai mic copil adus pe lume în clinica de Obstetrică- Ginecologie a SUUB. este o fetiță care a fost născută înainte de 6 luni și a cântărit sub 500 de grame, valori considerate sub limita viabilității în întreaga lume.

„Pacienta este la a doua naștere. O pacientă care a urmat corect investigațiile recomandate în timpul sarcinii, dar care, din păcate, a avut o complicație la morfologia de trimestrul II, s-a decelat o incompetență cervico-istmică. Dumneaei a urmat toate recomandările noastre și am reușit să evităm un avort, să ajungem la o limită a viabilității și, cu ajutorul echipei de neonatologi, am reușit să ducem la bun sfârșit această sarcină”, a declarat dr. Octavian Munteanu, medic primar Obstetrică- Ginecologie , medicul curat al mamei fetiței.

„De când s-a născut, Ioana ne-a arătat tuturor dorința ei puternică de a trăi și îmi pare bine că am reușit, împreună cu echipa profesionistă de neonatologie și cu ajutorul aparaturii moderne, ca, după aproape 120 de zile de spitalizare, Ioana să ajungă acasă, lângă familia ei”, a adăugat dr. Elena Szini, medic primar neonatologie.

Fetița a fost externată după 3 luni, iar joi împlinește 7 luni de viață.

„De-a lungul perioadei de spitalizare am trecut prin mai multe emoții, de la tristețe la fericire și de la fericire la frică. Ioana ne-a arătat, de fiecare dată, că este o fetiță luptătoare, un prematur puternic și a trecut cu bine peste toate încercările. Vreau să mulțumesc echipei medicale care au avut atâta grijă de ea și au făcut posibilă venirea ei acasă. Acum Ioana este acasă și este o fetiță sănătoasă și frumoasă”. Georgiana, mămica Ioanei transmite și un mesaj altor mămici de prematuri. „Nu încetați să sperați și aveți încredere în prematurii dumneavostră, căci totul o să fie bine”, a declarat mama fetiței.

Secţia de Neonatologie a SUUB este clasificată ca maternitate de grad III având capacitatea de a acorda îngrijiri medicale înalt calificate pentru orice fel de patologie neonatală. La terapie intensivă neonatală sunt 10 locuri şi echipamente de ultimă generaţie necesare pentru îngrijirea prematurilor cu vârste de gestaţie şi greutăţi foarte mici – până la 26 săptămâni de gestaţie şi 600 de grame – şi a tuturor nou-născuţilor, indiferent de vârstă sau greutate, se menţionează în comunicatul citat.

Articolul precedentINSP: Aproape 42% din cazurile confirmate de COVID-19, la persoane nevaccinate, în ultima săptămână
Articolul următorÎn România, peste 30% dintre adulţii cu vârstă de minimum 15 ani consumă curent o formă de tutun