Prof. univ. dr. Mihaela Balgradean: Copiii se simt mai bine. Putem spune ca pericolul vital a trecut

0
112

Prof. univ. dr. Mihaela Balgradean, seful Sectiei Nefrologie-Dializa si al Clinicii de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Marie Curie a dat asigurari astazi, 19 februarie 2016, ca micutii internati cu sindromic hemolitic uremic sunt in stare mult mai buna, cinci dintre ei ramanand inca pe dializa peritoneala.

” (…) Copiii au evolutie din ce in ce mai buna. Doi dintre cei de pe Sectia de Nefrologie urmeaza inca acest tratament de dializa peritoneala. Asa cum va spuneam, este un tratament mai lung, pe care il hotaram a fi intrerupt in momentul in care apare o diureza, adica atunci cand copilul reuseste sa urineze o cantitate suficienta care sa ne spuna noua ca nu mai exista pericole acute imediate. Ceilalti trei copii care se afla in Sectia de Terapie Intensiva au o evolutie stationara. si ei fac dializa peritoneala si nu s-au inregistrat niciun fel de evenimente negative in evolutia lor. Primesc o mica cantitate de alimente pe cale orala, insa mica, si dializa isi urmeaza cursul. (…) Putem spune ca pericolul vital a trecut. Pentru toti!”, a mentionat prof. univ. dr. Mihaela Balgradean, seful Sectiei Nefrologie-Dializa si al Clinicii de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Marie Curie.

in ceea ce priveste externarea celor doi copii care nu mai necesita dializa peritoneala, specialistul a precizat ca externarile se vor face in etape. si asta deoarece trebuie respectate unele conditii ce tin de monitorizare. Totodata, specialistul a dat si cateva recomandari astfel incat situatii de aceste gen sa nu se mai repete.

Ad in title

„Aceasta boala are legatura cu anumite alimente, cu modul lor de preparare, cu modul lor de igiena. in acest sens, spalatul atent pe maini inainte de prepararea unor alimente, precum carnea, ouale, branza, este extrem de important. Ma refer la modalitatea de fierbere a carnii, a carnii de vita, a carnii de pasare, respectiv 3-4 ore cel putin, pentru ca apoi sa fie preparata sub forma de supe sau piureuri. Aceeasi grija trebuie sa o avem la modul de pregatire a laptelui, care trebuie pregatit cu apa intotdeauna imbuteliata, sa existe o sursa de apa sigura. Pentru ca este vorba de produse instant. Fructele si legumele trebuie, de asemenea, foarte atent spalate, tinute in mai multe ape, chiar mentinute intr-o cantitate de apa. De exemplu, cartoful, morcovul – trebuie o perioada de timp pentru ca sarurile minerale care au legatura cu rinichiul, precum potasiul, sa iasa foarte bine din aceste alimente. si dupa aceea sa fie fierte si ele in asa fel incat sa ajunga in starea calitativa prin care pot fi zdrobite si transformate in piureuri sau supe”, a mai adaugat specialistul.

Articolul precedentStarea celor sapte copii internati cu sindrom hemolitic uremic la Spitalul Marie Curie este mai buna
Articolul următorOMS: 12 moduri prin care se poate reduce riscul imbolnavirilor de cancer