Diabetul zaharat este o boala cronica ce afecteaza viata a 366 de milioane de oameni la nivel mondial. Nici in Romania lucrurile nu stau mai bine, peste un million de romani suferind de aceasta afectiune. in acest context preventia, educatia si controlul diabetului sunt extrem de importante. Mai mult decat atat, alaturi de medicii specialisti ar trebui sa fie si autoritatile.

a€œEste aproape intrigant ca nu exista un program national de preventie. Sigur ca avem nevoie aici de fonduri, de o politica de sanatate, dar, in primul rand, avem nevoie si de Ministerul Sanatatii care sa aiba drept prioritate programele de preventie. Şi asta deoarece e aproape inadmisibil sa nu facem preventie cand putem reduce la jumatate numarul pacientilor, sa cheltuim 12-16% din bugetele de sanatate pe tratamentul pacientilor cu diabet, sa nu facem preventie secundara, deci preventia complicatiilor. Cheltuim astfel de 2-5 ori mai multe fonduri tratand complicatiile. Este aproape inadmisibil sa acceptam cu mare usurinta tratamentul unor complicatii severe cum ar fi tratamentul bolii cronice de rinichi care costa aproape cat diabetul pentru cateva mii de bolnavi. Este nevoie de preventie pentru a nu se ajunge la asa ceva. De asemenea, optimizand stilul de viata, mancand sanatos, facand exercitiu fizic, renuntand la fumat, obisnuindu-ne sa coabitam cu stresul, dormind nici prea mult nici prea putin vom putea preveni diabetul zaharat”, a declarat prof. univ. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, in cadrul Simpozionului stiintific a€œControleaza-ti Diabetul!”, ce a avut loc cu prilejul celei de a doua editie a Campaniei Nationale a€œControleaza-ti Diabetul!” desfasurata la Constanta in perioada 7-8 iulie 2012.

Campania „Controleaza-ti diabetul”, editia Constanta a fost initiata de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice in parteneriat local cu Centrul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Constanta.

Parteneri stiintifici ai evenimentului au fost Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si Asociatia Romana de Educatie in Diabet.

Pe plan local, manifestarea a fost sustinuta de catre Primaria Municipiului Constanta, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret si CVM Tomis Constanta.