Lupusul este o boala cronica ce se caracterizeaza printr-o inflamatie puternica data de o boala autoimunitara. Lupusul poate deteriora orice parte a organismului, in special pielea si organele interne.Totodata, lupusul poate sa afecteze si pielea capului, gatul, chiar si dosul mainii si toate zonele la care radiatia ultravioleta ajunge. Unul dintre factorii majori declansatori ai suferintei autoimune este reperezentat de distructia de colagen.

in ceea ce priveste tratamentul lupusului eritematos sistemic, acesta se face in functie de severitatea bolii si de organele afectate. Mijloacele de terapie sunt personalizate la fiecare bolnav, fiindca fiecare poate avea cauze diferite ale aparitiei lupusului.

„Terapia sistemica este alcatuita in primul rand din antimalarice de sintezamedic primar dermatolog, seful Departamentului Medicina Regenerativa de la Institutul de Medicina Comparata Bucuresti., care vor bloca o anumita componenta din structura celulei, implicata in declansarea reactiei imune. Pe de alta parte sa nu uitam cortizonicele. Cortizonicele reprezinta prima linie de bataie in lupusul eritematos dar mai ales in lupusul eritematos sistemic”, a declarat pentru Sanatatea Tv, prof. univ. dr. Ioan Nedelcu,

Pentru a obtine o evolutie cat mai buna a lupusului eritematos trebuie evitate expunerea la factori fizici, frig, umezeala, curenti de aer, fum, la sporturi traumatizante, la radiatii infrarosii si radiatii ultraviolete si la infectiile repetitive. Fotoprotectia reprezinta unul dintre cele mai importante elemente de tratament in lupusul eritematos. Pacientului cu boala lupica i se recomanda sa nu mearga la plaja, iar daca este femeie sa nu ramana insarcinata. Daca se intampla sa ramana insarcinata este indicat sa nu nasca prin cezariana.

Din nefericire, pana acum nu a fost descoperit un tratament care sa vindece lupusul. Medicatia si stilul de viata pot controla simptomele si pot preveni acutizarile.

Un articol despre acest subiect gasiti aici