Prof. univ. dr. Dorin Grigoraș, despre cancerul cervical: „Așa cum ne planificăm multe alte lucruri, să ne facem timp și pentru a ne verifica sănătatea, pentru a putea dormi liniștiți”

0
1324
facebook/ Dr. Dorin Grigoraș

„Cunosc psihologia multora: amână, neglijează, se bazează pe faptul că <<mie nu o să mi se întâmple>>. Pentru a nu ne pune în situații critice, este bine sa ne disciplinăm și, așa cum ne planificăm multe alte lucruri, să ne facem timp și pentru a ne verifica sănătatea, pentru a putea dormi liniștiți.

Sper ca măcar unele dintre voi, cele care veți citi aceste rânduri, să spuneți <<DA, are dreptate, îmi voi suna ginecologul>>” – transmite cunoscutul prof. univ. dr. Dorin Grigoraș, specialist obstetrică-ginecologie, într-o postare despre importanța depistării timpurii a cancerului cervical, mai ales în contextul acestui început de an, al Lunii de Conștientizare a Cancerului de col:
„Luna ianuarie este decretată în toată lumea drept <<Luna de Conștientizare a Cancerului de col>>. Este motivul pentru care vă scriu despre acest subiect. Nu este suficient, dar trebuie un început. Următorul pas este prezentarea la un consult ginecologic pentru investigațiile de depistare a stării colului.
Infecția persistentă (cronică) cu HPV este considerată factorul de risc major pentru apariția cancerului cervical (există foarte rar și cancer de tip non-HPV dependent), de aceea în depistarea riscului bolii, în prezent, se efectuează ca test de screening identificarea prezenței virusului la nivel cervical, respectiv a celor 14 tulpini cu risc crescut. Testul Pap (examen citologic) identifică deja modificarile induse de virus ca debut al formelor de leziuni precanceroase. Cele două investigații rămân standardul de depistare în neoplazia cervicală” – precizează specialistul.

Prof. univ. dr. Dr. Dorin Grigoraș: „Să ne facem timp și pentru a ne verifica sănătatea, pentru a putea dormi liniștiți”

Organizația mondiala a sănătății și-a propus ca în următorii 15 -20 de ani sa eradicheze această boală; obiectivul necesar și ambițios nu se poate atinge decât prin co-participarea activă și permanentă a fiecărei femei la evaluarea periodică (intervalul optim între 3 și 5 ani) prin aceste teste la care se adaugă și Programul de vaccinare care a debutat în România cu gratuitate pentru grupa de varsta 11-18 ani și reducere de 50 % pentru grupa 19-45 ani – precizeză apreciatul obstetrician.
„Am avut suficiente cazuri de depistare a bolii la femei, care au recunoscut ca nu au fost la ginecolog de ani de zile, din cauze nejustificabile și care au regretat acest fapt. Cunosc psihologia multora: amână, neglijează, se bazează pe faptul că <<mie nu o să mi se întâmple>>.
Pentru a nu ne pune în situații critice, este bine sa ne disciplinăm și, așa cum ne planificăm multe alte lucruri, să ne facem timp și pentru a ne verifica sănătatea, pentru a putea dormi liniștiți.
Sper ca măcar unele dintre voi, cele care veti citi aceste rânduri, să spuneți <<DA, are dreptate, îmi voi suna ginecologul>>. Vă doresc pentru 2024 să conștientizați că avem niște obligații față de noi pentru a avea ani mulți fericiți!” – transmite prof. univ. dr. Dorin Grigoraș într-o postare pe rețelele de socializare.
Articolul precedentImportanța cursurilor de prim-ajutor în instituțiile de invățământ: Trei tineri voluntari de la ISU Vaslui au salvat viața unui cetățean care suferise un infarct. Au învățat tehnici de prim-ajutor chiar anul trecut
Articolul următorAngajările pentru aproape 8.000 de posturi în Sănătate și Asistență Socială, deblocate. Anunțul premierului Marcel Ciolacu