Prof. univ. dr. Daniel Coriu: Sistemul medical trebuie să se adapteze la realitate

0
357

Sistemul medical trebuie să se adapteze la realitate, a declarat, luni, prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), după întâlnire organizată de CMR cu autoritățile locale și comunitatea medicală a județului Buzău.

Colegiul Medicilor din România a organizat, luni, o dezbatere în județul Buzău, ce a vizat, între altele, dezvoltarea resursei umane.

”Am venit aici pentru a înțelege realitatea activității medicale în județul Buzău, pentru a ne convinge că actul medical în județul Buzău se defășoară echitabil, în mod corect și, mai ales, în deplină siguranță pentru pacient”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

Prof. univ. dr. Daniel Coriu a atras atenția asupra repartizării dezechilibrate a resursei umane la nivel național.

”Există un mare dezechilibru în ceea ce privește repartizarea resursei umane la nivel național. Majoritatea medicilor sunt concentrați în centrele universitare. Noi trebuie să ne adaptăm la ceea ce avem, să ne adaptăm la resursa umană pe care o avem, pentru că, din nefericire, nu vedem o rezolvare în viitorul apropiat. Rezolvarea ar însemna să oferim medicului tânăr acele perspective, infrastructura pe care și-o dorește. Lucrurile acestea țin de progresul țării, în general. Până atunci, sistemul medical trebuie să se adapteze la realitate. Trebuie regândit sistemul medical, sistemul medical spitalicesc, ambulatoriu și spitalizare de zi  și medicina de familie. Totul trebuie regândit și adaptat la ceea ce avem acum: la resursa umană existentă și la posibilitățile financiare actuale”, a precizat prof. univ. dr. Daniel Coriu.

”Un tânăr medic în România are trei opțiuni. Prima este să plece din țară, găsește un sistem medical neatractiv și atunci va pleca din țară. A doua opțiue, își caută un loc în sistemul privat, unde are condiții și posibilitatea de a supraviețui. A treia opțiune este să muncească în sistemul de stat, unde trebuie să se obișnuiască cu anumite lipsuri. Un sistem medical nu este perfect nicăieri în lume, cu atât mai mult în România. Peste tot sunt probleme, depinde doar de gradul fiecăruia de rezistență. Medicii tineri sunt foarte obosiți de un sistem medical care nu le oferă ceea ce trebuie, nu de puține ori sunt obligați să își depășească competențele, ceea ce este foarte grav”, a subliniat președintele CMR.

Un centru de permanență ar putea fi deschis în municipiul Buzău, cel mai devreme la începutul anului viitor

Cel puțin un centru de permanență ar putea fi deschis în municipiul Buzău, cel mai devreme la începutul anului viitor. Anunțul a fost făcut după dezbaterea organizată de CMR în județul Buzău.

”Un centru de permanență reprezintă o asociere a minimum doi medici de familie, aflați în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate și care pot să coopteze, ulterior alți medici de familie. Centrele de permanență reprezintă o formă prin care se asigură continuitatea acordării serviciilor medicale în afara programelor de lucru al cabinetelor de medicină de familie. Conform Legii 263/2004, în centrele de permanență se pot prezenta urgențele cod verde, de exmplu o colică abdominală, un sindrom febril la un copil sau un adult. Acele  urgențe care vor fi cod roșu de la bun început se vor prezenta direct în UPU, pentru că în centrele de permanență nu există nici dotarea necesară, nici competența necesară pentru a acorda aceste servicii medicale. Cu o singură excepție, în momentul în care se întâmplă un stop cardio-respirator pe stradă, oricare dintre noi va trebui să abordeze acel caz până la prezentarea serviciului de ambulanță”, a precizat dr. Gindrovel Dumitra, secretar general Colegiul Medicilor din România.

La nivelul județului Buzău funcționează deja trei centre de permanență, unde își desfășoară activitatea 17 medici.

”Activitățile medicale pe care medicii le desfășoară în astfel de centre sunt, practic, continuarea activității de cabinet de medicină primară, astfel încât populația din zonă să poată beneficia pe un timp cât mai mare de serivicii medicale, bineînțeles cu excepția consultațiilor de cronici, pentru că acelea suportă amânare. Astfel, în centre de permanență ar fi asigurate servicii de urgență, pentru copii și adulți, boli acute. Bineînțeles, sunt și urgențe medicale, care pot fi rezolvate în aceste centre, cu atât mai mult cu cât am putea degreva activitatea serviciului de urgență al orașului. La fel de bine, pot fi chemate și ambulanțele, atunci când cazuistica o cere”, a explicat dr. Laura Ciuntu, reprezentantul medicilor de familie din Municipiul Buzău.

Centrele de permanență funcționează în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, a subliniat directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Buzău.

”Finanțarea centrelor de permanență este asigurată prin contractul pe care îl încheie medicii cu Casa de Asigurări de Sănătate. Medicii raportează orele pe care le prestează în gărzile respective. Sunt ore de gardă raportate în afara programului și în afara contractului de prestări servicii pentru medicina de familie”, a explicat ec. Eliza Roxana Oncel, directorul CJAS Buzău.

Centrul de permanență din municipiul Buzău ar putea fi deschis, cel mai devreme, în prima parte a anului viitor, a declarat viceprimarul municipiului Buzău, Ionuț Apostu.

”Vom analiza împreună cu Direcția de Sănătate Publică ce dotări trebuie să existe în acest centru de permanență. Probabil că în bugetul pentru anul 2023 vom aloca fondurile necesare, astfel încât în prima parte a anului viitor să funcționeze. Este vorba și de asigurarea personalului medical. Trebuie să asigurăm dotările necesare, paza, plata utilităților”, a afirmat Ionuț Apostu.

Plata utilităților pentru centrul de permanență va fi finanțată de primăria municipiului Buzău.

Despre organizarea și funcționarea centrelor de permanență puteți afla mai multe AICI 

Articolul precedentOrganizarea și funcționarea centrelor de permanență
Articolul următorNoul nume folosit pentru variola maimuței. Anunțul OMS