Prof. univ. dr. Cristian Băicuș, medic de Medicină Internă, Spitalul Clinic Colentina, a declarat, luni seară, că potrivit Centrului de Control al Bolilor SUA există o singură categorie de persoane care au contraindicație la vaccinul anti-COVID-19 și anume persoanele care au avut alergii și șoc anafilactic, care este cea mai gravă reacție alergică, la una dintre componentele vaccinului.

Prof. univ. dr. Cristian Băicuș a mai spus că, în afară de această contraindicație absolută, restul sunt precauții care țin tot de alergii în principiu și că pentru orice boală este indicat să nu se facă vaccinul atunci când persoana se află într-un episod acut de boală, indiferent de afecțiune.

Întrebat cât de sigure sunt vaccinurile cu ARNm mai ales pe cei cu boli autoimune, prof. dr. Băicuș a spus că dacă se vorbește doar de siguranță ele atunci vaccinurile sunt sigure.

Declarațiile au fost făcute în cadrul evenimentului “Întrebări și răspunsuri: Vaccinarea COVID-19 pe înțelesul tuturor”, organizat de Colegiul Medicilor din România (CMR).

evenimentul este cel mai recent dintr-o serie de conferințe organizate de CMR pe această temă.

Pentru participarea la eveniment au fost selectați medici din numeroase specialități pentru a răspunde la întrebările publicului larg, pe tema vaccinării anti-COVID-19.