Prof. univ. dr. Carmen Orban: Este evident că infertilitatea trebuie inclusă pe agenda publică

0
552

„Este evident că infertilitatea trebuie inclusă pe agenda publică şi este clar nevoie de o strategie care să ajute femeile şi toate cuplurile care doresc să devină părinţi, să le susţină prin măsuri fiscale şi economice, precum şi prin acces adecvat la toate serviciile de sănătate”, a transmis, marţi, prof. univ. dr. Carmen Orban, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului.

„În 2022 s-a înregistrat cel mai mic număr de nou născuți din 1930 până acum. Populația îmbătrânește rapid din cauza scăderii numărului de nașteri, fenomen cu care ne confruntăm deja de mulți ani. Infertilitatea este o problemă globală care afectează aproximativ 1/6 din populația adultă. În Europa, de exemplu, se estimează că aproximativ 25 de milioane de cupluri se confruntă cu infertilitate. Ratele scăzute de natalitate și infertilitatea crescută au efecte care, dacă nu luăm măsuri acum, pot fi ireversibile: scăderea forței de muncă, prin urmare, creșterea vârstei de pensionare, mai puțini consumatori, ceea ce duce la încetinirea economiei, populația în continuă îmbătrânire pune mai multă presiune asupra pensiilor și a bugetului de sănătate, aspecte pe care deja le vedem în societatea românească”, a declarat prof. univ. dr. Carmen Orban la masa rotundă „Rata scăzută a natalităţii, o ameninţare la adresa naţiunii. Provocări şi soluţii”.

Potrivit consilierului de stat, sunt necesare măsuri „urgente”, printre care „educaţia timpurie a tinerei generaţii privind sănătatea şi cum să-şi păstreze fertilitatea”.

„Măsuri fiscale concrete pentru impulsionarea natalităţii şi a familiilor cu doi sau mai mulţi copii, facilităţi şi recunoaştere publică pentru companiile prietenoase cu familia care sprijină familiile în prezent, tichete pentru grădiniţă, after school, beneficii pentru fertilizarea in vitro sau alte soluţii”, a afirmat prof. univ. dr. Carmen Orban.

Preşedintele Comisiei de sănătate din Senat, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, a subliniat importanţa sănătății cuplului și a investigațiilor care trebuie făcute la timp.

„Trebuie să avem un cuplu sănătos, trebuie să-i oferim posibilitatea să se investigheze din timp. Înainte vreme o persoană când împlinea vârsta de 14 ani trebuia, în mod obligatoriu, să se ducă să facă grupa sanguină şi Rh-ul şi se treceau în buletin. Acum nu se mai face acest lucru, am propus ca acest lucru să se facă la momentul căsătoriei, dar, ce să vezi, foarte multe cupluri nu se căsătoresc, deci este o acţiune care este mai puţin bună. De ce spun asta, pentru că există o serie de persoane care sunt Rh negative şi asta pune probleme. Şi, dacă nu ştim de la început într-un cuplu care este acest statut din punct de vedere al Rh-ului şi al grupei sanguine, atunci să nu ne mirăm de ce se întâmplă în continuare, iar produsul de concepţie s-ar putea să fie cu probleme. De asemenea, mama s-ar putea să fie cu probleme în timpul sarcinii. Deci, toate acestea se pot rezolva foarte simplu prin această determinare de grupă sanguină şi de Rh”, a afirmat prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Ministrul Familiei şi Tineretului, Natalia Intotero, a menționat că programul de fertilizare in vitro este funcţional şi va fi prelungit.

„Vreau să confirm aici că acest program de fertilizare in vitro este o necesitate, acesta trebuie să continue. (…) Spre deosebire de anul trecut când au fost anumite neînţelegeri cu privire la importanţa acestui program, în acest an, deja, hotărârea de guvern se află în transparenţă. Demersurile au fost realizate mult mai repede”, a precizat Natalia Intotero.

Potrivit ministrului Familiei și Tineretului, o măsură propusă care ar putea veni în sprijinul creşterii natalităţii este amplasarea de creşe sau grădiniţe la parterul blocurilor construite de ANL.

Articolul precedentIohannis: Traversăm o perioadă dificilă, marcată de conflicte și schimbări climatice, care pun o presiune tot mai mare asupra sistemelor de sănătate
Articolul următorStudiu: Biopsiile lichide bazate pe IA, care folosesc ADN liber circulant și biomarkeri proteici, ar putea facilita detectarea precoce a cancerului ovarian