Prof. dr. Viorel Jinga: Schimbările din domeniul medical necesită curricule noi pentru studenți și rezidenți

0
393
Sursă foto: viorel-jinga.ro

Prof. dr. Viorel Jinga, rector Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Carol Davila” București a declarat că viitorii medici trebuie susținuți și încurajați astfel încât aceștia să fie atrași să profeseze în sistemul sanitar românesc. Totodată, a precizat că schimbările din domeniul  medical necesită și o updatare permanentă a curriculei.

”Viitorii medici, colegii noștri studenți, din toate mecanismele univeristății sunt încurajați pe comunicare, pe interdisciplinaritate, pe cunoașterea tuturor specialităților, ale limitelor acestora, obiectivul final de performanță pentru sănătatea pacientului. (…) Schimbarea în livrările serviciilor de sănătate și îngrijiri necesită curricule noi pentru studenți și rezidenți care să cuprindă și componente ce impun pregătirea și antrenamentul în relațiile de colaborare. Aceste curricule includ pregătirea nu doar tehnică în practica clinică, dar și de comunicare, de pregătire în epidemiologie clinică, de exemplu, în medicina orientată către populație, informatică medicală, dezvoltarea aptitudinilor medicilor care să îi învețe să se dezvolte și să învețe pe tot parcursul vieții, aprecierea limitelor și competențelor  fiecărei specialități. În acest fel putem pregăti viitorii medici ca să facă față realităților din practica clinică. Așa cum medicina se află într-o continuă dezvoltare și educația medicală, atât la nivel de instrumente cât și la nivel de principii, se găsește într-o circumstanță care impune schimbarea într-un ritm rapid”, a declarat rectorul UMF ”Carol Davila”.

De asemenea, prof. dr. Viorel Jinga a adus în atenție și marea provocare întâmpinată în procesul de educație medicală.

”Marea provocare întâmpinată în educație constă în achizițiaunor metode noi de instruire, instrumente și echipamente noi și viteza cu care acestea se schimbă. (…) Studenții și medicii rezidenți reprezintă reflexia mentorilor lor, iar Universitatea este mai determinată ca niciodată să contribuie la dezvoltarea cadrului didactic prin stimularea publicațiilor, stimularea dezvoltării profesionale, stimularea cercetării”, a mai adăufat rectorul UMF ”Carol Davila”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!”, eveniment organizat în premieră de Colegiul Medicilor din Municipiul București.

Manifestare și-a dorit să evidențieze rolul medicului în sistemul de sănătate și faptul că medicul este o resursă cheie în sistemul sanitar, dar și faptul că, în prezent, medicina românească se confruntă cu un deficit important de medici.

Totodată, evenimentul a adus în atenție încă o dată presiunea mare care este pusă, în general, pe medici, dar mai ales astăzi, la un an de pandemie COVID-19, când cel puțin anumite specialități medicale au fost suprasolicitate în acest context epidemiologic și mulți medici au ajuns la epuizare. Cu toate acestea, nu au dat înapoi și au rămas prezenți pe frontul acesta al luptei cu virusul SARS-CoV-2, în prima linie.

Producția video& Managementul logistic al webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!” a fost asigurat de Sănătatea Press Group.

Articolul precedentConf. Dr. Horea Bumbea: În București avem 18 specialități deficitare
Articolul următorDr. Adriana Mihalaș: Trebuie să eliminăm birocrația extremă și omniprezența controalelor