Prof. Dr. Ruxandra Ionescu  atenţionează că administrarea dexametazonei la începutul COVID-19 în forme ușoare şi medii este o mare greșeală ce poate duce la agravarea bolii prin creșterea replicării virale.

“ Pe buna dreptate s-a vehiculat că dexametazona poate fi utilă pentru pacientii cu COVID-19 și forme severe de pneumonie.  De la această indicație corectă și susținută de un studiu- RECOVERY- efectuat în UK la pacienți cu forme severe de boală, ventilați, unde tratamentul cu dexametazonă a redus mortalitatea, la utilizarea dexametazonei la începutul bolii în forme ușoare/medii este o mare greșeală ce poate duce la agravarea bolii prin creșterea replicării virale. N-aș fi scris aceste lucruri dacă nu mi s-ar fi povestit cum un cunoscut a rămas acasă izolat, cu simptome ușoare COVID și s-a tratat cu dexametazonă, ajungand însă cum era de așteptat rapid la spital”, a explicat Prof. Dr. Ruxandra Ionescu.

Aceasta a explicat că dexametazona este un cortizonic utilizat pe scară largă pentru efectele antiinflamatorii și imunosupresoare şi poate salva vieți cum se întâmplă și la pacienții cu forme severe COVID-19 ce necesită oxigenoterapie, dar în acelasi timp poate fi extrem de periculoasă la pacienții cu forme ușoare sau medii.

“Putem face elogiul cortizonului și în COVID-19 dacă stim când și cum să-l utilizam. Pentru aceasta trebuie sa înțelegem ce se întâmplă în momentul în care ne-am infectat. La fel ca majoritatea virusurilor, SARS-CoV-2 pătrunde în celulele pe care le infectează prin receptori, receptorul cel mai folosit fiind enzima de conversie a angiotensinei 2. Persoanele infectate cu SARS-CoV-2 dezvoltă un răspuns de apărare, ce constă în implicarea mai multor sisteme de protecție ale organismului. Astfel în prima linie de apărare, înnăscută, se vor recruta diverse celule responsabile de distrugerea și eliminarea virusului. Ulterior se dezvoltă un răspuns imun adaptativ, cu sinteză de anticorpi, inițial de tip IgM și apoi de tip IgG. Folosirea cortizonului în stadiile incipiente de boală va impiedica apărarea antivirală și va crește replicarea virală agravând boala”, atenţionează medicul.

Potrivit acestuia, în formele severe de boală, SARS-CoV-2 depășește mecanismele fiziologice de apărare ale organismului, se produce o replicare virală rapidă cu apariția unui infiltrat inflamator masiv în țesutul pulmonar.

“La agravarea afectării pulmonare contribuie un răspuns inflamator exagerat, cu sinteză și eliberare rapidă a unei cantități excesive de citokine, creșterea permeabilității capilare, acumulare de lichide în alveole, dispnee, insuficiență respiratorie severă, tulburări de coagulare în diverse organe, complicații ce pot determina decesul. Eliberarea bruscă a unei cantități mari de citokine, pare să fie implicată în patogenia unora dintre manifestările pulmonare severe ale COVID-19. In această situație este binevenită dexametazona și alte anticitokinice pentru a calma „furtuna citokinică’ și a restabili echilibrul inițial. Conform studiului RECOVERY și a datelor preliminare pentru pacienții în stare gravă cu afectare pulmonară severă pe ventilator, tratamentul cu dexametazonă a redus mortalitatea cu 1/3 în timp ce pentru pacienții necesitând doar oxygen, mortalitatea a fost redusă cu 1/5”, a explicat medicul.

În acelaşi timp, medicul a precizat că administrată când și cui trebuie, dexametazona este în general sigură cu raport favorabil risc/ beneficiu în special pentru pacienții cu forme severe de pneumonie în cadrul COVID-19.

“Deoarece tratamentul este de scurtă durată, chiar dacă dozele de cortizonic sunt mari nu vor apărea efecte adverse serioase, necontrolabile”, a adăugat prof. Dr. Ruxandra Ionescu.