Prof. dr. Romulus Timar: Pacientii cu hipertensiune au o incidenta a diabetului de 2-3 ori mai mare decat cei fara hipertensiune

0
396

Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces in intreaga lume, potrivit specialistilor. De altfel, numarul tot mai mare de cazuri este pus si pe seama asocierii unor multipli factori de risc cardiovasculari, printre care: hipertesiunea arteriala, dislipidemiile, diabetul zaharat si boala cronica de rinichi. in ceea ce priveste diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala, specialistii atrag atentia ca intre cele doua afectiuni exista o legatura foarte stransa.

„Din pacate, daca prevalenta in populatia generala a hipertensiunii arteriale este undeva intre 50-60%, la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 aceasta ajunge pana la 70-75%. Şi fenomenul invers este valabil. Pacientii cu hipertensiune arteriala au o incidenta a diabetului zaharat de 2-3 ori mai mare decat pacientii fara hipertensiune arteriala, deci exista o stransa legatura intre cele doua afectiuni. As mai preciza un lucru, ca doar 25% din pacientii diabetici si hipertensivi se gasesc in ceea ce numim noi tinte, valori acceptabile ale hipertensiunii arteriale. Iar daca pacientul cu diabet zaharat are un risc cardiovascular de 2-3 ori mai mare decat pacientul fara diabet zaharat, atunci asocierea hipertensiunii arteriale dubleaza si acest risc care si asa este crescut”, a declarat prof. univ. dr. Romulus Timar,sef Clinica de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Timisoara, cu prilejul conferintei de presa organizata in data de 17 mai 2016 la Timisoara pentru a marca Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hipertensiunii Arteriale.

in ciuda prevalentelor crescute, atat ale diabetului zaharat cat ale hipertensiunii arteriale, astfel de afectiuni pot fi prevenite. Iar modul de viata de zi cu zi a fiecarei persoane in parte joaca un rol esential in acest sens.

„Atat in cazul hipertensiunii arteriale cat si al diabetului zaharat si al bolilor cronice de rinichi, primul pas, si cel mai importat, care ar trebui facut cred ca este modificarea stilului de viata. Aceasta modificare a stilului de viata ar trebui sa constea intr-o alimentatie corespunzatoare atat din punct de vedere cantitativ cat si din punct de vedere calitativ, un loc important revenind reducerii consumului de clorura de sodiu. Pe langa faptul ca pacientii si persoanele isi pun singuri sare in alimente chiar inainte de a gusta alimentele, aceste alimente sunt gata preparate – conservele, mezelurile, afumaturile -, si au din start o cantitate de clorura de sodiu, de sare, atat de mare incat depaseste necesarul pe zi a unui pacient. Se consuma in medie 10-12 g de sare pe zi, cand ar trebui sa consumam sub 5 g de clorura de sodiu pe zi. Alaturi de alimentatie foarte importanta este miscarea. A face exercitii fizice, inclusiv mersul pe jos, sunt lucruri importante. Iar al treilea factor important este renuntarea completa la fumat, viciu care are si pentru diabet zaharat un efect nociv, dar si pentru hipertensiunea arteriala un efect supresor pe care il realizeaza”, a mai subliniat prof. univ. dr. Romulus Timar.

in ceea ce priveste consumul de alcool, specialistul a mentionat ca un consum moderat de alcool (o portie de alcool la femei si una-doua portii pe zi la barbati, o portie insemnand 300ml de bere, 150ml de vin si 30 ml bauturi spirtoase) nu este daunator.

Articolul precedentPrevenirea si depistarea cancerului de piele
Articolul următorMinistrul Sanatatii: controlul infectiilor nosocomiale, investitiile, asigurarea medicamentelor esentiale, printre prioritati