Prof. Dr. Romulus Timar este noul Presedinte al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

0
382

Prof. Dr. Romulus Timar este noul Presedinte al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Diabetolog cu 34 de ani de experienta medicala, prof. dr. Romulus Timar este decanul Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara,avand 25 de ani de activitate didactica universitara.

Platforma program propusa de prof. dr. Romulus Timar pentru dezvoltarea Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice este centrata pe: Dezvoltare durabila – Educatie – Colaborare – Diabet 360˚.

SOCIETATEA ROMÂNĂ DE DIABET, NUTRIȚIE sI BOLI METABOLICE – O NOUĂ PERSPECTIVĂ!

Odata cu preluarea mandatului, prof. dr. Romulus Timar isi propune ca activitatea Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice sa reflecte o colaborare mult mai stransa intre medicii diabetologi, intre diabetolog si persoana cu diabet, intre medicii diabetologi si celelalte specialitati medicale implicate in managementul diabetului zaharat. Aceasta colaborare trebuie sa asigure o activitate eficienta in problematica diabetului, in privinta educatiei, a preventiei, in stabilirea diagnosticului precoce si intr-un tratament eficient, conform ghidurilor aplicabile la nivel international. Toate acestea trebuie sa conduca la o calitate a vietii cat mai buna a persoanelor cu diabet.

in contextul in care Federatia Internationala de Diabet (IDF) a lansat tema din acest an a Zilei Mondiale a Diabetului ca fiind „Familia si Diabetul”, prof. dr. Romulus Timar considera ca: „Tema abordata pentru 2018-2019 de IDF arata ca diabetul priveste nu doar persoana cu diabet sau medicul, ci priveste fiecare familie din cauza incidentei si problematicii acestei afectiuni. Eu traduc aceasta tema si printr-o abordare 360˚ pe care trebuie sa o avem in diabet”.

Printre proiectele aflate pe agenda noii conduceri a Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice se regasesc:

– facilitarea accesului la tratamentul cu infuzie continua de insulina prin intermediul pompelor de insulina, precum si la monitorizare continua a glicemiei in vederea imbunatatirea ingrijirii si calitatii vietii persoanelor cu diabet;

– elaborarea de ghiduri pentru gestionarea diabetului, dislipidemiilor si a altor boli metabolice adaptate situatiei din Romania si in acord cu recomandarile internationale;

– in ceea ce priveste cercetarea, lansarea unei serii de concursuri pentru programe stiintifice adresate tinerilor medici avand ca partener stiintific Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice;

– implicarea Societatii in educarea medicala continua a membrilor sai, a reprezentantilor specialitatilor conexe, dar si sprijinirea dezvoltarii pe arii tematice a tinerilor diabetologi prin organizarea de cursuri tematice;

– o prioritare stiintifica este si dezvoltarea publicatiei Jurnalul Roman de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Conform IDF (1), la nivel mondial:

– peste 425 milioane de persoane traiesc in prezent cu diabet zaharat. Cele mai multe dintre aceste cazuri sunt reprezentate de diabetul de tip 2, care este in mare masura prevenit prin activitatea fizica regulata, o dieta sanatoasa si echilibrata si promovarea unui mediu sanatos de viata. Familia se considera ca joaca un rol cheie in preventie prin oferirea educatiei, a resurselor si mediului pentru un stil de viata sanatos.

– Una din doua persoane care traiesc in prezent cu diabet zaharat de tip 2 este nediagnosticata. Diagnosticul precoce si tratamentul sunt esentiale pentru a preveni complicatiile diabetului si a obtine rezultate. Toate familiile sunt potential afectate de diabet si astfel constientizarea semnelor, simptomelor si factorilor de risc pentru toate tipurile de diabet este vitala pentru a ajuta la detectarea precoce a diabetului.

– Diabetul poate fi costisitor pentru individ si pentru familie. in multe tari, costul injectarii de insulina si monitorizarea zilnica pot consuma pana la jumatate din venitul mediu disponibil al unei familii, iar accesul regulat la medicamentele esentiale pentru diabet nu este la indemana oricui.

– Mai putin de 1 din 4 membri ai familiei au acces la programe de educatie pentru diabet. Sprijinul familiei in tratamentul diabetului zaharat s-a dovedit a avea un efect substantial in imbunatatirea rezultatelor de sanatate pentru persoanele cu diabet zaharat. Prin urmare, este important ca educatia si sprijinul pentru diabet sa fie accesibile tuturor persoanelor cu diabet zaharat si familiilor acestora, pentru a reduce impactul emotional al bolii, ce poate conduce la o calitate slaba a vietii.

Despre Societetea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Obiectivul Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice este ameliorarea permanenta a calitatii ingrijirii medicale si a calitatii vietii persoanelor cu diabet zaharat si/ sau cu alte boli de nutritie si metabolism. Totodata, pentru membrii sai, Societatea isi propune sa contribuie la cresterea continua a nivelului profesional, stiintific si deontologic al acestora.

PR & Comunicare: Sanatatea Press Group – Expertul tau in comunicare pe domeniul medical

Info: 1 https://www.idf.org/our-activities/world-diabetes-day/2018-19-theme.html

Articolul precedentComplicatiile piciorului diabetic pot conduce la amputatie
Articolul următorReguli de ingrijire ale picioarelor pentru persoanele cu diabet