Prof. Dr. Gabriela Radulian, președinte Societatea de Neuropatie Diabetică, a declarat că dacă diabetul este bine controlat, riscul de a face o formă gravă de COVID-19 este aproximativ același cu cel al populației generale.

Astfel, prof. dr. Gabriela Radulian a precizat că persoanele cu diabet zaharat nu sunt mai predispuse la infecția cu SARS-CoV-2 comparativ cu populația generală, diabetul fiind în primul rând legat de o evoluție severă a bolii COVID-19 și nu de o șansă mai mare de a contracta virusul.

De asemenea, potrivit specialistului, persoanele cu diabet zaharat au avut o rată mult mai mare de complicații grave și deces cauzat de COVID-19 comparativ cu persoanele fără diabet.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei online „Piciorul Diabetic și Amputațiile. Spune STOP! Acționează ACUM!”

Datele arată că numărul de amputații la persoanele cu diabet zaharat și picior diabetic, în România, în perioada 2015-2019, a crescut cu aproximativ 25%, fiind realizate în total peste 40.000 de amputații în acest interval.

Dintre acestea, 40% s-au făcut la persoane cu vârste cuprinse între 60 și 69 de ani, peste 30%, la persoane peste 70 de ani, aproximativ 18%, la pacienții din intervalul de vârste 50-59 de ani, respectiv 5% la pacienți cu vârste între 30 și 49 de ani.