Prof. dr. Maria Moța, inițiator campanie ”Controlează-ți Diabetul”, a declarat că în România există peste 2 milioane de pacienți cu diabet zaharat, dar datele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) arată că doar 900.000 dintre ei urmează tratament.

Prof. dr. Maria Moța a mai spus că în lume există un număr de 463 de milioane de pacienți cu diabet zaharat, previzionându-se că se vor depăși 700 de milioane de pacienți, până în anul 2045.

“În România, avem peste 2 milioane de pacienți cu diabet zaharat, potrivit unui studiu epidemiologic, studiu predator. Numai 20% dintre pacienții care au diabet nu știau că au diabet. Restul știau, dar ei nu se găsesc în evidențele centrelor de diabet și nu urmează diabet antidiabetic. Știm de la CNAS că sunt 900.000 de pacienți cu diabet zaharat urmează tratament”, a declarat prof. dr. Maria Moța.

Prof. dr. Maria Moța a fost prezentă astăzi la Conferința-Dezbatere online „Controlează-ți Diabetul …și în timpul pandemiei de COVID-19”.

Evenimentul face parte din ediția 2020 a Campaniei Naționale „Controlează-ți Diabetul”, ajunsă deja la a XII-a ediție, și își propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la problematica diabetului zaharat. De asemenea, își dorește să identifice posibile soluții astfel încât persoanele cu diabet din România să aibă cât mai puțin de suferit în timpul pandemiei de COVID-19 și să aibă acces cu ușurință la servicii de îngrijire optime.

Conferința-Dezbatere „Controlează-ți Diabetul …și în timpul pandemiei de COVID-19” își propune să aducă împreună, pentru a discuta problematica diabetului zaharat în România, medicilor diabetologi, autorități, asociații de pacienți, societatea civilă, publicul larg și mass-media.

Organizatorul științific al campaniei este Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, iar managementul proiectului este realizat de Sănătatea Press Group.