Prof. dr. Maria Dorobantu: cei din familii de hipertensivi risca sa dezvolte boala mai repede, in jurul varstei de 20-30 de ani

0
113

Hipertensiunea arteriala afecteaza foarte multe persoane la nivel global. Exista factori care influenteaza aparitia bolii, respectiv factori care pot fi modificabili – consumul de sare, miscare moderata timp de 30 minute, o alimentatie bogata in fructe si legume, renuntarea la fumat, evitarea grasimilor si dulciurilor rafinate-, dar si factori neinfluentabili si care predispun la boala – varsta, sexul, genetici.

Potrivit specialistilor, hipertensiunea arteriala se poate mosteni in familie. Astfel, acestia atrag atentia ca aproximativ jumatate dintre descendentii hipertensivilor sunt predispusi din punct de vedere genetic sa mosteneasca aceasta boala cardiaca extrem de prevalenta.

„Exista o baza, un substrat genetic al acestei boli, care se refera la mici modificari pe canale ionice, care asigura niste schimburi, de exemplu, de sodiu, de potasiu, de calciu sau de reactie a celulei musculare netede sau de modul in care se concentreaza sau din contra nu se concentreaza urina, care se pot transmite. Asa se face ca, de exemplu, cam jumatate dintre descendentii din familiile de hipertensivi fac si ei hipertensiune si atunci, noi, acest lucru incercam sa-l comunicam: cei care sunt descendenti din familii de hipertensivi si care au riscul de a dezvolta boala mult mai devreme, in jur de 20-30 de ani, trebuie sa aiba grija sa nu fumeze, sa aiba grija sa nu fie obezi, sa aiba grija sa nu manance foarte sarat. (a€¦) Sunt opt loci care determina o anumita modificare si pentru a descrie patru sindroame de hipertensiune genetica au putut fi selectati prin testare genetica peste 28.000 de persoane.(a€¦) Nu este ceva care sa poti face la nivel individual, ci trebuie la nivel de masa”, a explicat prof. univ. dr. Maria Dorobantu, Presedintele Societatii Romane de Hipertensiune intr-un interviu pentru www.sanatateatv.ro.

Articolul precedentConf. dr. Patriciu Achimas-Cadariu – bilantul celor 6 luni la conducerea Ministerului Sanatatii
Articolul următorMinisterul Sanatatii a publicat rezultatele testelor de concentratie pentru dezinfectantii folositi in spitale