Prof. Dr. Daniel Coriu: Trebuie să înființăm compartimente și secții de hematologie în fiecare județ

0
392

Prof. Dr. Daniel Coriu, vicepreședintele Societății Române de Hematologie (SRH) și președinte al Colegiului Medicilor din România (CMR), atrage atenția că în România există județe fără niciun medic hematolog. „Avem colegi hematologi copleșiți de numărul mare de pacienți”, a subliniat Prof. Dr. Daniel Coriu.

„Trebuie să realizăm o rețea națională funcțională, să înființăm compartimente și secții de hematologie în fiecare județ, să organizăm activitatea pe niveluri de competență în centre comprehensive de diagnostic și tratament, care să deservească o anumită regiune. Deja avem un proiect într-o stare avansată, în ceea ce privește organizarea pentru dignosticul și tratamentul hemofiliei și, pe acest model, putem extinde pentru leucemii acute și pentru alte boli hematologice, inclusiv pentru bolile rare”, a afirmat Prof. Dr. Daniel Coriu, în cadrul ceremoniei oficiale a celui de-al XIII-lea Congres de Hematologie Clinică și Medicină Transfuzională 2021.

Congresul de Hematologie Clinică și Medicină Transfuzională 2021 se desfășoară în format hibrid, în perioada 29 septembrie – 03 octombrie.

„Mă bucur să ne revedem după un an de pauză. Ne vedem, însă, într-un moment iarăși complicat pentru sistemul medical din cauza acestei pandemii. Împreună trebuie să dezvoltăm hematologia românească. Trebuie să creștem numărul de medici hematologi. Avem județe fără niciun medic hematolog sau cu un singur medic hematolog”, a transmis vicepreședintele SRH.

De asemenea, a subliniat Prof. Dr. Daniel Coriu, din calitatea de președinte al CMR, „voi face toate eforturile ca profesia medicală, în ansamblul ei, să se dezvolte mai mult, iar societatea să înțeleagă mult mai bine rolul nostru, rolul medicilor”.

„Din perspectiva mea, extrem de important este rolul științific pe care îl are și trebuie să il aibă și să îl dezvolte Societatea Română de Hematologie în rândul membrilor săi. Fiecare dintre noi, membrii Societății, contribuim și ne punem amprenta asupra Societății Române de Hematologie. Astfel, cercetarea hematologică, absorbția noutăților științifice, contactul strâns cu colegii noștri din alte țări au dezvoltat în anasamblu medicina și, în mod particular, specialitatea noastră, specialitatea de Hematologie din România. Avem o specialitate dificilă, o specialitate în care, nu de puține ori, întâlnim neputința noastră în fața bolii”, a afirmat Prof. Dr. Daniel Coriu.

Totodată, vicepreședintele SRH a precizat că organizarea Congresului de Hematologie Clinică și Medicină Transfuzională 2021 a reprezentat o provocare „datorită complexității, dar și a condițiilor epidemiologice”.

„Să fim mândri că suntem parte din comunitatea medicilor hematologi din România și suntem membri ai unei Societăți cu o veche tradiție europeană. Dacă avem credința drumului nostru, totul este posibil”, a transmis Prof. Dr. Daniel Coriu.

Articolul precedentMinisterele Educaţiei – Sănătăţii, abilitate să modifice ordinul privind prezenţa fizică a elevilor la școală
Articolul următor1 octombrie, Ziua luptei împotriva cancerului de sân