Prof dr. Cristian Oancea: Propunem investigații gratuite pentru pacienții cu risc crescut de cancer pulmonar

0
143

Prof dr. Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, a declarat că va propune ca investigațiile pentru pacienții cu risc crescut de cancer pulmonar să fie gratuite.

“Vom propune în Comisia de Pneumologie a Ministerului Sănătății, ca investigațiile pentru pacienții cu risc crescut de cancer pulmonar să fie gratuite. Vorbim de tumorile pulmonare. De asemenea, în colaborare cu comisiile de medicina interna, gastroenterologie, cardiologie, oncologie, radioterapie și chiar pediatrie, să realizăm un program prin care investigațiile de acest fel să fie decontate de către Casa Județeană de Sănătate. Banatul este pe primele locuri în ceea ce privește incidența cazurilor de cancer. Aparatul pe care îl vom folosi, PET-CT-ul, sperăm pe cale largă, să depisteze într-un stadiu precoce diversele forme de boli neoplazice și astfel tratamentul ce poate fi administrat pacienților să poată începe cât mai repede”, a declarat prof dr. Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

În sistemul sanitar de stat din România mai sunt, în prezent, doar două asemenea aparate, la Clinica de Pneumologie Iași și la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Dr.Carol Davila, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș fiind a treia unitate sanitară din țară și prima din vestul României unde va funcționa un PET-CT.

Ministerul Sănătății a alocat fonduri necesare achiziționarii primului aparat PET-CT din zona de Vest a țării, dintr-o unitate sanitară din sistemul public de sănătate, valoarea investiției fiind de 13.138.000 de lei, după cum au anunțat reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeș” Timișoara.

Aparatul permite diagnosticarea, stadializarea și monitorizarea pacienților cu diferite forme de cancer.

Potrivit aceleiași surse, 90% din fonduri sunt alocate de Ministerul Sănătății, iar 10% de la bugetul local al Primăriei Timișoara.

Contractul cadru a fost semnat încă de anul trecut, iar acum, după alocarea bugetară, urmează achiziția echipamentului și amenajarea spațiului unde va fi amplasat aparatul. Scanarea PET-CT permite creșterea acurateții, dar și stabilirea cu certitudine a diagnosticului pacienților care prezintă formațiuni tumorale. Examinarea PET-CT duce la obținerea unor informații complete despre localizarea, forma și dimensiunile formelor canceroase, dar și despre metabolismul acestora. Investigația este superioară unui examen imagistic de tip Computer Tomograf și reprezintă una dintre cele mai avansate metode de investigație imagistică, au explicat reprezentanții unității medicale.

“Cu ajutorul acestei investigații reușim o diagnosticare precoce a formelor tumorale, vedem activitățile metabolice ale țesuturilor și putem să identificăm tipul de cancer, uneori chiar înainte ca modificările structurale să se producă, localizarea acestuia și posibilele metastaze. De asemenea, după terminarea chimio sau radioterapiei, analiza imagistică cu ajutorul PET-CT-ului ne poate spune dacă tratamentul a avut succes. Investigația se face prin injectarea în organismul pacientului a unei molecule de glucoză radioactivă care, prin fluorescență, permite identificarea zonelor cu probleme”, a declarat SL. dr. Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Articolul precedentȘapte cercetători, creatori ai vaccinurilor anti-COVID-19, premiați
Articolul următorProf. dr. Viorel Jinga: Endocrinologia românească, actor principal pe scena internațională științifică