Prof.dr. Cristian Apetrei: Cocirculația Delta și Omicron, risc real de recombinare

0
417
Foto: alba24.ro

Prof.dr. Cristian Apetrei, profesor de Boli Infecțioase și Microbiologie la Facultatea de Medicină și la Școala Doctorală de Sănătate Publică a Universității din Pittsburg, atenționează că cocirculația variantelor Delta și Omicron ar putea crea un risc real de recombinare, din care poate rezulta un virus cu transmisibilitate crescută și patogenicitate mai mare.

Afirmația sa vine în contextul studiului realizat de o echipă a Universităţii din Hong Kong care a arătat că varianta Omicron a SARS-CoV-2 se înmulţeşte de 70 de ori mai rapid în ţesutul bronhiilor decât cea originală şi decât Delta și de zece ori mai încet în ţesutul pulmonar, fapt asociat de cercetători cu forma mai uşoară de boală dată de variantă.

„Autorii mai remarcă și că rezultatele trebuie privite cu o oarecare reținere, deoarece severitatea unei boli nu este determinată doar de replicarea virusului, ci și de răspunsul organismului la infecție ( furtuna de citokine). De asemenea, autorii remarcă, așa cum am mai spus mai demult, că o infecție care o capacitate de transmitere exceptională (ca Omicron) poate avea un impact masiv asupra sistemelor de sănătate chiar dacă virusul este în sine mai puțin patogenic. Avand în vedere și potențialul variantei Omicron de a eluda răspunsurile imune existente, întregul ansamblu sugerează că Omicron va fi extrem de semnificativă nu peste mult timp. În momentul de față, întrebarea cheie este dacă Omicron va înlocui Delta. Cocirculația lor ar crea un risc real de recombinare, din care poate rezulta un virus cu transmisibilitate crescută și patogenicitate mai mare”, potrivit prof.dr. Cristian Apetrei.

Articolul precedentGCS: 743 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus, de la ultima raportare
Articolul următorCNSU: A fost actualizată lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat