Prof. dr. Cătălina Poiană, Președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, a declarat că „profesia medicală este o profesie liberală, care, sub nicio formă, nu trebuie încadrată în statutul de funcționar public”.

„Dacă vrem să schimbăm ceva, cred că trebuie să plecăm de la încadrarea profesiunii de medic. Cred că ceea ce trebui să aducem în spaţiul public şi punctul din care trebuie să începem este acela de a recunoaşte că profesia medicală este una liberală, că sub nicio formă nu este o profesie care să se încadreze în statutul de funcţionar public. Pentru a putea pune la punct reglementările care ţin de profesia medicală, primul pas este de a separa legea profesiei medicale de acea junglă care se numeşte Legea 95, care a ajuns să aibă cu mult mai multe schimbări şi amendamente decât articole şi în care de fapt cred că şi juriştii încep să se încurce datorită faptului că atât de multe lucruri au fost adăugate, schimbate, amendate, încât nu mai ştii la un moment dat ce este valabil şi ce se bate cap în cap cu ce. Punctul de la care trebuie să plecăm este să separăm legea profesiei medicale de Legea 95 şi să o regândim ca pe o profesie liberală şi nu ca pe statutul unui funcţionar public”

„Distribuția resursei umane la nivel național este extrem de neuniformă, sunt foarte mari discrepanțe în ceea ce privește repartiția resursei umane în Sănătate”, a precizat Prof. dr. Cătălina Poiană.

Președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București a atras atenția asupra faptului că, „încă dinainte de pandemie, tinerii noștri medici motivau faptul că vor să plece din țară nu din cauza salariilor, ci din cauza unor condiții de lucru inadecvate în unitățile sanitare. Tinerii acuzau și lipsa de suport pentru activitatea de cercetare în cadrul spitalelor sau a locurilor lor de muncă, dar și nevoia de recunoaștere și afirmare profesională”.

Prof. dr. Cătălina Poiană susține că este nevoie de redefinirea profesiei medicale ca o profesie liberală.

„Una dintre cele mai mari probleme se referă la identificarea și precizarea nivelului de competență. Acest lucru trebuie să se facă pe cele trei paliere majore: Medicină primară, Ambulatoriu de specialitate și Unitate spitalicească, cu definirea clară a nivelului de competență pentru fiecare dintre aceste categorii, astfel încât să valorificăm potențialul uman”, a explicat Prof. dr. Cătălina Poiană.

În ceea ce privește rolul Colegiului Medicilor din România în pregătirea postuniversitară a resursei umane,  Prof. dr. Cătălina Poiană a declarat că „avem multe lucruri de făcut pentru a îmbunătăți activitatea de pregătire a rezidenților, pentru a uniformiza examenul de specialist”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței-dezbatere „Noi și Sistemul de Sănătate”, organizată vineri, de Colegiul Medicilor din România, unde participanții au expus problemele cu care se confruntă medicii și pacienții din România, împreună, în raport cu sistemul de sănătate. Managementul logistic și comunicarea aferente proiectului din partea CMR au fost asigurate de Sănătatea Press Group.