Prof. dr. Cătălina Poiană: Siguranța și protecția tuturor cadrelor medicale în această perioadă sunt vitale

0
407
”Endocrinologii, la fel ca toți profesioniștii din domeniul sănătății, se află în primele linii ale luptei împotriva noului coronavirus. Siguranța și protecția tuturor cadrelor medicale în această perioadă sunt vitale. Numai astfel sistemul de sănătate nu va colapsa sub povara pandemiei actuale. În aceste condiții lansez un apel către voi, toți colegii endocrinologi, dar și către autorități, pentru utilizarea, respectiv asigurarea mijloacelor de protecție necesare în fața COVID-19”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie.
”O reducere a numărului de cadre medicale active este o amenințare la adresa sistemului de sănătate”, a adăugat prof. dr. Poiană.
Președintele Societății Române de Endocrinologie a precizat că, ”deocamdată nu există date concludente privind impactul afecțiunilor endocrine în cazul infectării cu noul coronavirus SARS-COV-2. Însă, unele dintre aceste afecțiuni se știe că pot recunoaște mecanisme autoimune”.

Mesajul Societății Europene de Endocrinologie

Responsabilitățile endocrinologilor din întreaga lume, în contextul pandemiei de COVID-19, sunt mari. Ei sunt cei care trebuie să păstreze sănătatea și să evite problemele legate de COVID-19 în cazul pacienților care suferă de diverse afecțiuni endocrine. Este mesajul transmis de Societatea Europeană de Endocrinologie (ESE).
În plus, endocrinologii, la fel ca toate cadrele medicale, trebuie să se protejeze de COVID-19, care se dovedește a avea o capacitate de diseminare și afectare foarte mare, notează Societatea Europeană de Endocrinologie.
”Le cerem autorităților sanitare să ofere protecție adecvată tuturor profesioniștilor din sănătate și să testeze constant personalul expus. O scădere a numărului de profesioniști disponibili pentru practica medicală activă, în cazul în care contractează boală, așa cum se întâmplă în unele țări, este, în sine, o amenințare pentru sistemul de sănătate și pentru binele pacienților noștri”, subliniază ESE.

Poziția oficială a ESE: COVID-19 și afecțiunile endocrine

Afecțiunile menționate de Societatea Europeană de Endocrinologie sunt: diabetul zaharat, obezitatea, subnutriția și insuficiența corticosuprarenală.
Legat de obezitate, deși nu sunt multe date disponibile, se atrage atenția asupra posibilității evoluției nefavorabile a infecției cu noul coronavirus, SARS-COV-2 la cazurile de tineri cu obezitate severă, posibil datorită asocierii acesteia cu sindromul de apnee de somn, sau cu disfuncția surfactantului. La evoluția severă în aceste cazuri, cu insuficiență respiratorie, ar putea contribui și o deteriorare a controlului glicemic, care se poate asocia cu o afectare a funcției ventilatorii.
În plus, obezitatea poate fi însoțită de diabet zaharat tip 2, mai ales peste 65 de ani, situații în care pot apărea forme severe în cazul îmbolnăvirii cu noul coronavirus, deoarece pacienții cu diabet aparțin categoriilor de risc înalt. Deasemenea evidențele arată că adulții vârstnici și pacienții cu afecțiuni cronice majore, precum: bolile cardiovasculare, bolile pulmonare cronice, HTA, cancerele sunt deasemenea la risc înalt de a dezvolta complicații în infecția cu COVID-19.
Infecția cu noul coronavirus este asociată cu un risc mai mare de dezvoltare a malnutriției, la pacienții cu subnutriție, datorită consumului energetic crescut al organismului și a prezenței sindromului inflamator acut sever. Se recomandă o dietă densă nutrițional în cazul pacienților internați, inclusiv suplimente proteice, precum și suplimentarea adecvată de vitamină D, în special în condițiile deficitului de vitamină D.
Pacienții cu insuficiență corticosuprarenală nu par a fi supuși unui risc crescut de a contracta COVID-19. Dar boala Addison, care frecvent recunoaște o etiologie autoimună se asociază cu  o predispoziție către boli infecțioase, situații în care dozele de substituție necesită reajustare.
Din toate aceste motive, pacienții cu insuficiență adrenală ar putea fi expuși unui risc mai mare de complicații medicale și, în cele din urmă, de mortalitate în cazul unei infecții cu COVID-19. Deși nu există date privind evoluția infecției cu noul coronavirus la pacienții cu insuficiență adrenală, dacă există această suspiciune dozele de substituție trebuie crescute încă de la apariția primelor simptome, recomandă ESE.
Sfaturile pe care ESE le adresează endocrinologilor în contextul pandemiei de COVID-19 sunt:
• Protejați-vă adecvat și cereți testare pentru COVID-19 dacă sunteți expuși
• Evitați programările de rutină, ne-necesare
• Implementați sisteme de consult online/telefonic/pe e-mail
• Evitați subnutriția prin măsuri privind dieta (exemplu: aportul proteic) sau alte măsuri, dacă este indicat clinic
• Monitorizați îndeaproape evoluția clinică a pacienților cu insuficiență adrenală
• Adaptați tratamentul de substituție glucocorticoidă, dacă este indicat clinic, pentru pacienții cu insuficiență corticosuprarenală
Legat de patologia tiroidiană în contextul infecției cu noul coronavirus, British Thyroid Foundation asigură pacienții cu afecțiuni tiroidiene, că boala autoimună tiroidiană nu înseamnă imunodepresie. Deasemenea terapia cu hormoni tiroidieni, precum și antitiroidienele de sinteză nu modifică sistemul imun. O singură mențiune trebuie făcută, și anume situația particulară a pacienților cu Oftalmopatie Graves, forma severă, care sunt în tratament cu doze mari de glucocorticoizi sau cu medicație imunosupresoare, care pot fi la risc de a dezvolta forme severe ale infecției cu  COVID-19, situație în care se recomandă pacientului să se adreseze medicului endocrinolog pentru nuanțarea și individualizarea terapiei.
Deasemenea o altă recomandare este aceea de a se asigura un bun control al funcției tiroidiene la pacienții cu afecțiuni tiroidiene, deoarece este știut faptul că pacienții a căror funcție tiroidiană nu este bine controlată, pot fi la risc de complicații în orice infecție.
O reacție adversă extrem de rară (0,2-0,5%) a terapiei cu antitiroidiene de sinteză (ATS) este agranulocitoza, care clinic se manifestă prin durere în gât, ulcerații bucale, febră, simptome sugerând gripa (flu-like) și care poate ridica dificultăți în acest context, deoarece simptomatologia poate fi greu de diferențiat clinic de debutul unei infecții cu noul coronavirus. În această situație specială, se recomandă oprirea terapiei cu ATS și măsurarea numărului de leucocite, testare COVID, precum și consult endocrinologic.
Recomandările care trebuiesc făcute tuturor pacienților cu afecțiuni endocrine sunt cele generale de prevenție și control a infecției cu COVID-19, respectiv distanțarea socială și statul acasă, cu respectarea măsurilor de prevenție și la domiciliu, precum și a unor riguroase măsuri de igienă personală, spălatul pe mâini cu apă și săpun minim 20 de secunde.
Articolul precedentSUA au depăşit 100.000 de cazuri COVID-19 declarate oficial
Articolul următorVIDEO Prof. dr. Cătălina Poiană, despre pacientul cu afecțiuni endocrine și COVID-19