Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, mesaj pentru pacientii cu gripa – Staţi acasa, sunaţi medicul de familie

0
321

Managerul Institutului ”Matei Balş”, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, a declarat ca diagnosticul de gripa este unul ”clar” şi ca nu mai este nevoie de alte teste pentru aceasta afecţiune.

„Trebuie sa terminam cu aceasta traznaie, pentru ca atunci cand punem diagnosticul de gripa, este clar. Te doare capul, faci febra 39-40, te dor muşchii, te simţi ca şi cum ai fi batut. Ai gripa! Nu ai nevoie de niciun test. Ai nevoie sa stai acasa, sa te izolezi, sa suni medicul de familie şi sa ii spui ce ai. El va spune: ai gripa clinic. Acum, moda asta ca facem teste de dimineaţa, la pranz şi seara şi bombardand camerele de garda cu sute de pacienţi este o prostie. Nu facem decat sa mutam virusul de colo-colo. Ca atare, recomandarea mea clara este: staţi acasa, cautaţi-va, sunaţi medicul de familie. Nu mai umblaţi dupa teste de gripa pentru ca le faceţi degeaba! 80% dintre ele sunt pozitive real şi 20% sunt fals negative. Ca atare, daca aveţi un test fals negativ, ce o sa spuneţi? Ca nu aveţi gripa cand aveţi şi nu va trataţi?”, a explicat Streinu-Cercel.

El a afirmat ca in prezent toate spitalele de pediatrie din Bucureşti trimit copiii la Institutul „Matei Balş” ca sa fie testaţi de gripa.

„Sa intram intr-un cadru natural şi sa ne vedem de treaba noastra. in fiecare an este gripa. De ieri şi pana astazi, la ‘Balş’, au fost 141 de pacienţi. Toţi aveau gripa. Aseara, la ora 20,00, erau 50 de copii trimişi de la un spital din Bucureşti pentru test de gripa”, a adaugat Streinu-Cercel citat de Agerpres.

Institutul Naţional de Sanatate Publica a anunţat saptamana trecuta ca s-a inregistrat debutul sezonului gripal – rata pozitivitaţii pentru virus gripal la cazurile testate fiind peste 25% pentru acelaşi subtip.

De la inceputul sezonului 2019 – 2020 pana pe 12 ianuarie au fost inregistrate 2 decese confirmate cu virus gripal, tip A, subtip (H1)pdm09. in sezonul precedent, in perioada similara, au fost 12 decese confirmate cu virus gripal, din care 7 tip A, subtip (H1)pdm09, 4 – tip A, subtip H3 şi 1 – A nesubtipat, potrivit celor mai recente date publicate de Centrul National de Supraveghere si Contol al Bolilor Transmisibile.

in aceeasi perioada au fost confirmate 165 cazuri de gripa: 19 – cu virus AH3, 19 – cu virus AH, 20 cazuri gripa A nesubtipat, 107 cazuri gripa cu virus B.

Pana pe 12 ianuarie au fost vaccinate antigripal 1.427.519 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanataţii. 

Articolul precedentDSP a inchis timp de 72 de orescoala nr. 133, dupa ce mai multi copii au ajuns la spital
Articolul următorStudenti romanisi americani propun Ministerului Sanatatii sa foloseasca social media in campaniile de vaccinare