Prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România, susține că o serie de medici sunt adepții unor măsuri represive împotriva pacienților și îi stigmatizează, considerând că nerespectarea recomandărilor stă la baza răspândirii virusului.

“Înainte de a acuza populația/pacienții că nu păstrează distanțarea fizică și nu poartă masca, 24 de ore din 24, trebuie mai întâi să se întrebe care este explicația numărului mare de personal medical infectat și de ce spitalele constituie un segment important în cadrul focarelor de infecție. Potrivit raționamentelor lor rezulta că personalul medical nu respectă măsurile. Dar nici guvernanții nu le respectă. Pe aceștia de ce nu-i critică?”, a scris prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae, pe pagina sa de Facebook.

În opinia acestuia, etica medicală este o reflectare a democrației și nu a dictaturii în practica medicală.

“Principiile ei de bază sunt devoțiunea față de pacient și plasarea intereselor pacientului deasupra oricăror interese inclusiv ale medicului sau comunității/statului (…). Autonomia implică acordul expres al pacientului la toate manoperele medicale (inclusiv, internarea și tratamentul medical). Numai respectând aceste principii, se poate realiza un parteneriat real medic – pacient”, este de părere fostul președinte al Colegiului Medicilor din România.

Acesta a mai scris că medicii tratează boala cu mijloace medicale și nu cu amenzi, dosare penale, amenințări și internări non-voluntare.