Primului raport OMS privind auzul: 1 din 4 persoane vor avea probleme până în 2050

0
312

Aproape 2,5 miliarde de oameni din întreaga lume, sau una din patru persoane, vor trăi cu un anumit grad de pierdere a auzului, până în 2050, potrivit primului raport mondial privind auzul, publicat marţi de Organizația Mondială a Sănătății.

Potrivit raportului, cel puțin 700 de milioane dintre aceste persoane vor avea nevoie de acces la servicii de îngrijire a urechii și a auzului și la alte servicii de reabilitare, cu excepția cazului în care se iau măsuri.

„Abilitatea noastră de a auzi este prețioasă. Hipoacuzia netratată poate avea un impact devastator asupra capacității oamenilor de a comunica, de a studia și de a-și câștiga existența. De asemenea, poate avea un impact asupra sănătății mintale a oamenilor și a capacității lor de a susține relații”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Raportul, lansat înaintea Zilei Mondiale a Auzului, din data de 3 martie, subliniază necesitatea intensificării rapide a eforturilor de prevenire și abordare a pierderilor de auz prin investiții, și extinderea accesului la serviciile de asistență. Investițiile în asistența auditivă s-au dovedit a fi rentabile: OMS calculează că guvernele se pot aștepta la o rentabilitate de aproape 16 USD pentru fiecare 1 USD investit.

Principalele constatări ale raportului

Potrivit raportului, lipsa de informații exacte și atitudinile stigmatizante față de bolile urechii și pierderea auzului limitează adesea oamenii de la accesarea îngrijirii pentru aceste afecțiuni.

„Chiar și în rândul furnizorilor de servicii medicale, există adesea o lipsă de cunoștințe despre prevenirea, identificarea timpurie și gestionarea pierderilor de auz și a bolilor urechii, împiedicându-le capacitatea de a oferi îngrijirea necesară. În majoritatea țărilor, îngrijirea urechii și a auzului nu este încă integrată în sistemele naționale de sănătate, iar accesarea serviciilor de îngrijire este o provocare pentru cei cu boli ale urechii și pierderea auzului. Mai mult, accesul la îngrijirea urechii și a auzului este slab măsurat și documentat, iar indicatorii relevanți lipsesc în sistemul informațional de sănătate”, se arată în comunicatul OMS.

Potrivit aceleiaşi surse, cea mai evidentă lacună în capacitatea sistemului de sănătate este în resursele umane, astfel că dintre țările cu venituri mici, aproximativ 78% au mai puțin de un specialist în urechi, nas și gât (ORL) la un milion de persoane; 93% au mai puțin de un audiolog la milion; doar 17% au unul sau mai mulți logopezi la un milion de persoane. De asemenea, 50% au unul sau mai mulți profesori pentru surzi la un milion de persoane.

Potrivit OMS, acest decalaj poate fi eliminat prin integrarea asistenței auditive în asistența medicală primară, prin strategii precum împărțirea sarcinilor și instruirea.

Raportul mai arată că, chiar și în țările cu proporții relativ ridicate de profesioniști în domeniul urechii și al auzului, există o distribuție inegală a specialiștilor. Acest lucru nu numai că ridică provocări pentru persoanele care au nevoie de îngrijire, dar pune și cerințe nerezonabile cadrelor care furnizează aceste servicii.

Principalele cauze ale pierderii auzului

Raportul arată că la copii, aproape 60% din pierderea auzului poate fi prevenită prin măsuri precum imunizarea pentru prevenirea rubeolei și meningitei, îmbunătățirea îngrijirii materne și neonatale și screening-ul și gestionarea timpurie a otitei medii, boli inflamatorii ale urechii medii.

Şi asta în timp ce la adulți, controlul zgomotului, ascultarea în condiții de siguranță și supravegherea medicamentelor ototoxice, împreună cu o bună igienă a urechilor, pot contribui la menținerea unei auzi bune și la reducerea potențialului de pierdere a auzului.

„Identificarea este primul pas în abordarea pierderilor de auz și a bolilor urechii asociate. Screeningul clinic în puncte strategice din viață asigură că orice pierdere a bolilor auzului și a urechii poate fi identificată cât mai curând posibil. Progresele tehnologice recente, inclusiv instrumente precise și ușor de utilizat, pot identifica afecțiunile urechii și pierderea auzului la orice vârstă, în medii clinice sau comunitare, și cu instruire și resurse limitate. Screening-ul poate avea loc chiar și în situații dificile, cum ar fi cele întâlnite în timpul pandemiei COVID-19 și cei care trăiesc în zone slab deservite și îndepărtate ale lumii”, potrivit OMS.

Accesul la îngrijiri adecvate și în timp util

Potrivit OMS, odată diagnosticată, intervenția timpurie este esențială. Tratamentul medical și chirurgical poate vindeca majoritatea bolilor urechii, putând inversa pierderea auzului. Cu toate acestea, acolo unde pierderea auzului este ireversibilă, reabilitarea poate asigura că cei afectați evită consecințele negative ale pierderii auzului.

Tehnologia auditivă, cum ar fi aparatele auditive și implanturile cohleare, atunci când sunt însoțite de servicii adecvate de sprijin și terapie de reabilitare sunt eficiente și rentabile și pot beneficia de ele atât copiii, cât și adulții.

Raportul menționează că utilizarea limbajului semnelor și a altor mijloace de substituție senzorială, cum ar fi citirea vorbirii, sunt opțiuni importante pentru multe persoane fără auz. De asemenea, tehnologia și serviciile de asistență auditivă, cum ar fi subtitrarea și interpretarea limbajului semnelor, pot îmbunătăți și mai mult accesul la comunicare și educație pentru cei cu pierderea auzului.

„Pentru a se asigura că beneficiile acestor progrese și soluții tehnologice sunt accesibile în mod echitabil pentru toți, țările trebuie să adopte o abordare integrată axată pe oameni”, a spus dr. Bente Mikkelsen, directorul Departamentului de Boli netransmisibile al OMS.

Reprezentanţii OMS atenţionează că integrarea intervențiilor de îngrijire a urechii și a auzului în cadrul planurilor naționale de sănătate și furnizarea acestora prin sisteme de sănătate consolidate, ca parte a acoperirii universale a sănătății, este esențială pentru a satisface nevoile celor cu risc sau care trăiesc cu pierderea auzului.

 

Articolul precedentHidroxiclorochină pentru prevenirea COVID-19: Care este poziţia OMS
Articolul următorMS: S-a obţinut acceptul de la Spitalul AKH Viena pentru transferul celui de-al doilea pacient cu arsuri