Primul registru national post-infarct miocardic acut va fi infiintat la Cluj-Napoca

0
42

Institutul Inimii ”Niculae Stancioiu” din Cluj-Napoca va infiinţa primul registru naţional post-infarct miocardic acut, pentru prevenirea insuficienţei cardiace.

Prin proiect respectiv va fi achiziţionat şi un RMN special pentru inima, in valoare de un milion de euro, precum şi un dispozitiv-inima artificiala, care va sta cateva zile in inima pacientului şi va pompa sange din ventriculul ramas fara puterea necesara.

„in acest fel va creşte debitul cardiac cu 3,5 litri/minut, ceea ce este foarte mult, şi va permite ca bolnavii sa ajunga pe masa de operaţie şi sa li se implanteze un stent”, a mai spus Adrian Iancu

„Am caştigat un proiect cu fonduri norvegiene de importanţa strategica naţionala, prin care dorim sa infiinţam primul registru de monitorizare a supravieţuitorilor unui infarct miocardic acut. Romania este lider in mortalitatea cardio-vasculara şi vrem sa vedem de ce e mai mare la noi decat in alte parţi. Proiectul implica o colaborare intre Institutul Inimii Cluj-Napoca, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara şi Spitalul Judeţean de Urgenţa Oradea. Dorim sa punem bolnavii cu infarct miocardic acut intr-o platforma, sa facem analize statistice şi sa urmarim factorii de risc. Vrem sa vedem ce anume a determinat aceasta maladie, cum putem preveni repetarea ei, deoarece sunt bolnavi care, dupa un an, mai fac un infarct. Proiectul, in valoare de 2,5 milioane de euro, este finanţat din fonduri norvegiene nerambursabile şi speram ca acest registru sa gazduiasca 4.000-4.500 de bolnavi”, a declarat intr-o conferinţa de presa, profesorul Adrian Iancu de la Institutul Inimii „Niculae Stancioiu” Cluj-Napoca, scrie Agerpres.

La proiect participa Haukeland University Hospital din Bergen şi University Hospital of North Norway, Tromso, Norvegia, ţara care are cele mai bine puse la punct astfel de registre din lume. 

Articolul precedentAproape 500 de persoane, testate pentru Hepatita C in cadrul unei campanii gratuite efectuate de Spitalul Universitar de Urgenta Militar
Articolul următorProf. Univ. Dr. Radu Vladareanu: Un numar mic de pacientestiu de infectia cu HPVsi vin la medic