Primul examen național de dietetician autorizat va reglementa profesia celor 1.500 de absolvenți ai facultăților de profil

0
1056

România are un număr de aproximativ 1.500 de specialiști în dietetică și nutriție, absolvenți ai facultăților de profil, din cadrul universităților de medicină, dar profesia de dietetician nu este reglementată, ei profesând ca persoană fizică autorizată sau persoana fizică individuală. Lucrurile ar urma să se schimbe însă prin organizarea primului examen de autorizare.

În acest sens, Colegiul Dieteticienilor din România (CDR) a propus ca primul examen național de dietetician autorizat să fie organizat într-una din zilele perioadei 1 aprilie-31 mai 2022.

Astfel, după anunțarea unei date fixe, conform prevederilor Legii 256/2015 privind privind exercitarea profesiei de dietetician, precum şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Dieteticienilor din România (CDR) se va organiza primul examen național de dietetician autorizat. Metodologia și tematica aferente acestui examen au fost stabilite la nivel național, data examenului, bibliografia și subiectele de examen urmând a fi stabilite la nivel teritorial, potrivit CDR.

Examen național de dietetician autorizat: Definitivarea reglementării profesiei

“Organizarea acestui prim examen definitivează reglementarea profesiei de dietetician în România, astfel încât aceștia să poată să profeseze și să contribuie la sănătatea nutrițională a populației”, a declarat dietetician dr. Florina Daniela Ruța, președinta Colegiului Dieteticienilor din România, pentru Sănătatea.tv și RoHealthReview.ro.

Florina Daniela Ruța estimează că la acest prim examen, vor participa un număr minim de 50 de persoane, în fiecare dintre centrele unde se va organiza examenul.

Întrebată câți dieteticieni are România în prezent, președinta CDR a răspuns că “estimativ, 1.500 de licențiați în nutriție și dietetică”.

Examen național de dietetician autorizat: 2011, anul primei generații de absolvenți

Și asta în contextul în care,prima generație de absolvenți au provenit de la universitățile de la Târgu Mureș și Cluj, în 2011. După care, s-au format centre la Timișaora, Iași, Arad, Suceava, Oradea, potrivit Florinei Daniela Ruța.

Dieteticianului în sistemul de sănătate

Președinta Colegiului Dieteticienilor din România a precizat că rolul dieteticianului este unul extrem de important, “de promovare a sănătății nutriționale, de susținere a terapiei medicale printr-o alimentație sănătoasă și prin schimbare de stil de viață, astfel încât după boală, orice pacient să se recupereze mult mai repede și astfel să se scurteze perioada de covalescentă, să se reducă costurile ce implică bolile și în special bolile cornice. Se cunoaște rolul alimentației atât în prevenirea bolilor cornice legate de alimentație, cât și în ameliorarea stării pacienților cronici, prin terapie medical nutrițională care revine dieteticianului ”.

Acesta a precizat că în prezent, se face o confuzie între medici și dieteticieni nutriționiști, explicând diferența. Absolvenții specializării de nutriție și dietetică, sunt numiți prin lege dieteticieni, specialiști în nutriție și dietetică și nu trebuie confundați cu medicii de diferite specializări.

În ceea ce privește traseul pe care trebuie să îl parcurgă o persoană care vrea să devină dietetician, Florina Daniela Ruța a explicat:

“Se înscrie la o facultate de nutriție și dietetică, la una dintre universitățile de medicină care au această specializare, urmează trei ani, după care au posibilitatea să-și continue studiile cu un master. În urma primirii autorizației de liberă practică din partea CDR, devin profesioniști în nutriție și dietetică”.

Articolul precedentConf. dr. Adela Cojan: Fondurile colectate prin intermediul contribuției la asigurări sociale de sănătate reprezintă 85% din finanțarea sectorului sanitar
Articolul următorAndrei Baciu: Pacienții au așteptări mult mai mari de la sistemul sanitar. Lucrurile s-au schimbat foarte mult în ultimii doi ani