Primul Congres de Podiatrie din Romania se desfasoara in perioada 1-3 iunie 2017 la Bucuresti

0
57

Asociatia de Podiatrie organizeaza in iunie 2017 primul Congres de Podiatrie din Romania – cel mai important eveniment cu participare internationala din domeniul podiatriei desfasurat pana acum in tara noastra.

Evenimentul sustine necesitatea crearii unui cadru de formare medicala care sa sprijine dezvoltarea unei echipe multidisciplinare complete,pentru ingrijirea persoanelor cu diabet sidin care sa faca parte si specialisti in ingrijirea piciorului. Astfel, la Congres sunt asteptati medici care activeaza in specialitati precum: diabet zaharat, neurologie, chirurgie, chirurgie vasculara, ortopedie, reumatologie, dermatologie, medicina sportiva. De asemenea, in cadrul evenimentului vor fi organizate sesiuni speciale dedicate asistentilor medicali si fiziokinetoterapeutilor.

O abordare multidisciplinara a piciorului diabetic poate reduce cu pana la 85% numarul de amputatii asociate diabetului zaharat, arata Federatia Internationala de Diabet. Un rol-cheie in cadrul echipei de ingrijire a piciorului diabetic il are podiatrul – aceasta profesie, insa, in Romania nu este recunoscuta deocamdata si are nevoie de o dezvoltare ampla si rapida, pentru asigurarea unei ingrijiri corespunzatoare a persoanelor cu aceasta afectiune. De altfel, implementarea profesiei de podiatru in Romania este unul dintre principalele obiective ale Asociatiei de Podiatrie.

„Organizarea Congresului de Podiatrie este cea mai mare realizare de pana acum a Asociatiei de Podiatrie, din punctul de vedere al dezvoltarii profesionale in domeniu. Ne dorim ca acest eveniment stiintific sa devina unul de referinta pentru lumea medicala din tara noastra si, de ce nu, chiar din Europa! Persoana cu diabet are nevoie de o ingrijire aparte, realizata de o echipa multidisciplinara, din care sa faca parte medici, asistenti medicali, educatori in diabet, si in special, podiatrul. Persoanele cu diabet prezinta un risc crescut de a dezvolta ulceratii care pot conduce, ulterior, la amputatii la nivelul piciorului. ingrijirea specializata a piciorului diabetic, facuta de un podiatru, poate sa reduca semnificativ riscul de amputatie si sa optimizeze calitatea ingrijirii pe care o primeste persoana cu diabet. Sa nu uitam, insa, ca si aceasta din urma trebuie sa fie constienta cu privire la riscurile pe care le implica diabetul. Asociatia de Podiatrie pledeaza si pentru crearea unei culturi educationale a pacientului.”, a declarat Dr. Norina Alinta Gavan, presedintele Asociatiei de Podiatrie.

Evenimentul va beneficia de aportul unora dintre cei mai apreciati profesionisti in podiatrie, la nivel mondial, printre care: Prof. Dr. David G. Armstrong (Statele Unite ale Americii), Dr. Lawrence A. Lavery (Statele Unite ale Americii), Dr. Lee C. Rogers (Statele Unite ale Americii), Prof. Dr. Andrew Boulton (Marea Britanie), Prof. Dr. Frank Bowling (Marea Britanie), Prof. Dr. Mark Tagoe (Marea Britanie), Dr. Matthew G. Garoufalis (Statele Unite ale Americii), Dr. Kristien van Acker (Belgia), Dr. Cynthia Formosa (Malta), Dr. Alfred Gatt (Malta), Dr. Ian Reilly (Marea Britanie), Dr. Ganesh Baliah (Marea Britanie).

Programul Congresului de Podiatrie are o structura complexa, ingloband sesiunile stiintifice cu workshop-uri axate exclusiv pe ingrijirea specializata a piciorului, in general si a piciorului diabetic, in special. Evenimentul urmareste ca informatiile prezentate sa devina unele de referinta pentru managementul diabetului zaharat si sa fie, ulterior, transpuse in strategii pentru prevenirea ulceratiilor si a amputatiilor asociate diabetului.

Medicii, asistentii medicali si fiziokinetoterapeutii care doresc sa participe la eveniment se pot inscrie, accesand sectiunea speciala de pe site-ul http://www.podiatrie-event.org/en/Congress2017.

Asociatia de Podiatrie isi propune promovarea podiatriei in Romania, dezvoltarea si recunoasterea meseriei de podiatru, alaturi de informarea si educarea populatiei in domeniul ingrijirii eficiente a picioarelor.

Organizator stiintific: Asociatia de Podiatrie

Parteneri stiintifici: Societatea de Neuropatie Diabetica – NeuroDiab, Asociatia Romana de Educatie in Diabet

Management eveniment: Sanatatea Press Group – Expertul tau in comunicare pe domeniul medical

Articolul precedentProcedura de transplant medular, o sansa la viata
Articolul următorZiua Internationala a Bolilor Rare: 1 million de pacienti cu boli rare in Romania, majoritatea nediagnosticati