Primul Congres de Podiatrie din Romania, cu participare internationala

0
43

Asociatia de Podiatrie a organizat in iunie 2017 primul Congres de Podiatrie din Romania, cel mai important eveniment din domeniul podiatriei desfasurat pana acum in tara noastra. Evenimentul a fost organizat pentru a sublinia importanta sanatatii picioarelor, dar si in contextul in care este nevoie de o ingrijire specializata, realizata de un specialist podiatru, atat pentru persoanele cu diabet zaharat si picior diabetic, cat si pentru sportivi si populatia generala. in cadrul congresului au participat specialisti in diabet zaharat, neurologie, chirurgie, ortopedie, reumatologie, dermatologie, medicina sportiva, atat din tara, cat si din strainatate.

Conform Federatiei Internationale de Diabet, o abordare multidisciplinara a piciorului diabetic poate reduce cu pana la 85% numarul de amputatii asociate diabetului zaharat, iar un rol-cheie in cadrul echipei de ingrijire il are podiatrul. in Romania la ora actuala podiatria nu este recunoscuta fiind nevoie de o dezvoltare ampla a acestei specialitati, pentru asigurarea unei ingrijiri corespunzatoare pacientilor.

„Exista mai multe studii stiintifice care au fost realizate pentru a demonstra faptul ca atunci cand podiatria este inclusa in tratamentul piciorului diabetic, poate ajuta nu numai in prevenirea amputatiilor, dar si in economisirea banilor pentru guvernul care investeste fonduri in ingrijirea acestor paienti. Putem reduce numarul zilelor de spitalizare, putem salva vieti, membre si economisi bani pentru guvern, toate acestea folosind podiatrii. Asadar podiatrii reprezinta cheia si ar trebui sa faca parte din ceea ce inseamna examinarea piciorului diabetic, tratamentul acestuia”, a declarat dr. Matthew Garoufalis, Presedintele Federatiei Internationale a Podiatrilor.

„Primul Congres de Podiatrie din Romania reprezinta un moment istoric. Este o premiera medicala in domeniul ingrijirii piciorului, in domeniul podiatriei. Este de asemenea un eveniment stiintific, care pune impreuna atat medici, cat si asistente medicale. Ceea ce inseamna ca ofera oportunitati de dezvoltare profesionala, atat medicilor cat si asistentilor medicali si de ce nu, pentru pacienti ofera o speranta: ca numarul amputatiilor in Romania va fi redus, ca pentru pacientii cu diabet zaharat, dar si pentru populatia generala, va exista o imbunatatirea a calitatii vietii”, a declarat dr. Norina Gavan, Presedintele Asociatiei de Podiatrie.

„Cred ca ceea ce se intampla in Romania este o revolutie. Nu cred ca exista o alta tara care sa faca un asemenea lucru, care sa fi semnalat o problema, cum ar fi ingrijirea insuficienta a piciorului diabetic, o problema ignorata la nivel mondial, oamenii adunandu-se din diferite specialitati medicale, chirurgicale, asistenti medicali pentru a incerca sa creeze impreuna o disciplina si o specialitate, cu scopul de a combate aceasta problema. Nu am mai vazut acest lucru intamplandu-se in felul acesta inainte, la nivel national si sunt extrem de onorat pentru ca ma aflu aici”, a declarat prof. dr. David Armstrong, profesor de chirurgie podiatrica la Universitatea din Arizona.

Articolul precedentTransplantul Medular in Romania: Realitati si Perspective de Viitor
Articolul următorZilele Prevenirii Cancerului Oral, 28- 29 iunie 2017