Preventia, diagnosticul precis, abordarea personalizata in oncologia feminina, dezbatute pe larg la Timisoara

0
362

Specialisti cu experienta in oncologie si in arii medicale conexe au dezbatut la Timisoara problematica afectiunilor oncologice la femeile din Romania in cadrul conferintei-dezbatere „Dialoguri pentru viata: Sanatatea feminina si Oncologia”.

Medicii au pus accent pe importanta efectuarii periodice a controalelor medicale si pe informarea continua astfel incat sa se poata preveni aparitia unor tipuri de cancer sau diagnosticarea lor in stadii incipiente.

„(…) ca si programe de preventie, cred ca este cazul sa ne implicam mai mult. Toti medicii din toate specialitatile pana la urma. incepand cu medicina primara, medicul de familie care ar trebui sa deruleze programele de screening. De acolo cred ca trebuie sa inceapa Programele de instruire – pacientul practic sa fie primul informat de medicul de familie. si doamnele sa fie informate sa-si faca controale periodice. Pentru prevenirea si diagnosticul precoce in cancerului de san medicul de familie sa le recomande ca o data pe an sa-si faca o mamografie incepand cu varsta de 45 de ani. Sa se prezinte si sa faca mamografia. Daca exista suspiciune mare, medicul de familie sa indrume catre oncolog si oncologul mai departe catre chirurgul ginecolog. Aici joaca un rol important medicul de familie, unde, practic, se plange prima oara femeia ca am probleme digestive, ca „am constipatie”, ca „am diaree”, diverse simptome nespecifice. La o femeie peste 40 de ani ar fi bine sa ne gandim ca ar fi vorba de o afectiune de genul acesta – o tumora ovariana”, a explicat Dr. Roxana Scheusan, Medic Oncologie Medicala, Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara.

Diagnosticul precis si inovatia terapeutica sunt extrem de importante in lupta impotriva cancerului. Un diagnostic corect pus si administrarea unui tratament personalizat contribuie atat la cresterea ratei de supravietuire in cancerele de san si de ovar cresc, cat si la imbunatatirea calitatii vietii persoanelor diagnosticate cu cancer.

„in ultimii ani, stim tot mai multe despre determinismul genetic al acestor cancere si folosim aceste informatii pe de-o parte pentru a avea o dovada certa a predispozitiei – se fac testarile de rigoare, pentru genele BRCA1 si 2 si alte gene. De altfel si aceste doua gene argumenteaza sau pun in vedere ca exista predispozitie si pentru alte cancere, nu numai pentru cancerele de san si ovar – dar mai exista si alte testari genetice, care pot insoti diagnosticul. (…) in consultul genetic sau in indrumarea legata de o familie cu un istoric familial pozitiv, medicul genetician va sti sa analizeze, sa calculeze exact riscul si va gasi si argumentele pentru investigatiile care se recomanda sau pentru masurile de prevenire in acest sens. Sigur, cele mai multe cancere au o componenta genetica”, a precizat prof univ. dr. Maria Puiu, Presedinte Societatea Romana de Genetica Medicala.

Pe langa factorii genetici, exista o serie de factori de risc care pot contribui la aparitia cancerului, dar care pot fi influentabili. Potrivit, Dr. Daniela Sirbu, Medic Oncologie Medicala, Centrul de Oncologie Oncohelp, printre factorii de risc se numara sedentarismul, obezitatea, alimentatia bogata in dulciuri rafinate sau in grasimi, alcoolismul, utilizarea anticonceptionalelor.

in cadrul Conferintei a fost adusa in discutie si problematica afectiunilor oncologice in mediul rural, acolo unde asistenta medicala si informarea sunt deficitare. Printre problemele intalnite in randul femeilor de la sate se regasesc prezentarea la medic in stadii avansate ale bolii si accesul inegal la tratament, dupa cum a mentionat Dr. Cristina Oprean, Medic Primar Oncologie, Centrul de Oncologie Oncohelp.

Afectiunile oncologice au un impact foarte mare asupra persoanelor diagnosticate si asupra familiilor acestora, astfel incat existenta unui suport psihologic este esential. Iasna Boghicevici, Psiholog clinician, Centrul de Oncologie Oncohelp, a subliniat faptul ca pacientii oncologici trec prin mai multe faze emotionale – socul, negarea, tristete, faza de furie, faza de negociere si in final, faza de acceptare.

Seria de conferinte-dezbatere „Dialoguri pentru viata: Sanatatea feminina si Oncologia” s-a desfasurat concomitent in patru orase din tara: Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara, unde specialisti cu experienta vasta in Oncologie si in arii de practica medicala conexe, alaturi de reprezentante ale societatii civile si ale asociatiilor de pacienti din sfera Oncologiei au adus in prim-plan importanta preventiei, a diagnosticului precoce si precis, precum si a abordarii personalizate in ingrijirea femeilor cu cancer.

Evenimentele, denumite generic ONCOForum, fac parte din campania „REprimeste viata in dar”, care isi propune furnizarea de informatii de interes general referitoare la problematica afectiunilor oncologice, cu mesaje venite din partea profesionistilor in domeniul sanatatii, atat pentru pacienti, cat si pentru publicul larg.

*Evenimentele au fost organizate cu sprijinul AstraZeneca in cadrul campaniei „REprimeste viata in dar”.

Management evenimente: Sanatatea Press Group – Expertul tau in comunicare pe domeniul medical.

Articolul precedentConferinta „Dialoguri pentru viata: Sanatatea feminina si Oncologia”, Timisoara
Articolul următorTratamentul minim invaziv in arteriopatia diabetica: o solutie eficienta in vederea reducerii amputatiilor cauzate de diabet