Președintele SRN: Peste 85% din bolile cronice de rinichi sunt progresive, evoluția acestora este spre stadii avansate, inclusiv dializă

0
70

Boala cronică de rinichi este lipsită de simpotome până în stadii avansate, peste 85% din aceste afecțiuni fiind progresive, avertizează prof. dr. Ina Kacso, președintele Societății Române de Nefrologie. ”Rinichii nu dor, decât în situații excepționale”, atrage atenția medicul.

”Pacienții ajung să fie diagnosticați mult prea târziu și într-o proporție insuficientă. Există intevenții eficiente pentru boala cronică de rinichi, cu atât mai mult cu cât afecțiunea este diagnosticată precoce. Peste 85% din bolile cronice de rinichi sunt progresive și, dacă nu sunt abordate cum trebuie, evoluția acestora este spre stadii avansate, inclusiv dializă. Este important de menționat că în această evoluție progresivă a bolii cronice de rinichi cresc și proporția și severitatea complicațiilor și a comorbidităților, în special cardiovasculare, dar și riscul de deces. Cu cât implementăm măsurile terapuetice mai devreme, cu atât reducem această progresie, complicațiile și comorbiditățile asociate”, a declarat, joi, prof. dr. Ina Kacso.

Președintele SRN a subliniat importanța evaluării active a pacienților la risc.

”Pacienții din categoriile la risc, spre exemplu pacienții diabetici, cei cu boli cardiovasculare și cei hipertensivi, trebuie evaluați activ, prin două metode simple care pot să încadreze pacienții într-o categorie de boală cronică de rinichi. În funcție de aceste două evaluări, dacă nu au boală cronică de rinichi, pacienții vor fi reevaluați periodic, iar dacă au boală cronică de rinichi, sunt încadrați în funcție de severitate. Vor beneficia de intervenții precoce, fie la nivel de medic de familie, dacă severitatea nu este importantă, fie la nivel de specialitate de nefrologie”.

Societatea Română de Nefrologie, Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Ministerul Sănătăţii au lansat, joi, campania naţională de informare şi conştientizare pentru boala cronică de rinichi intitulată „Bolile cardiovasculare, hipertensiunea şi diabetul sunt frecvente şi pot afecta grav rinichii. Evaluează gratuit starea rinichilor tăi la medicul de familie!”.

În România sunt înregistraţi apriximativ 37.000 de pacienţi cu boala cronică de rinichi spitalizaţi anual, iar dintre aceştia aproximativ 25% sunt în stadiul avansat.

Vârsta medie a pacienţilor cu boala cronică de rinichi spitalizaţi este de 67 de ani, peste 55% dintre cei afectaţi având vârste cuprinse între 60 şi 79 de ani.

Articolul precedentMinistrul Sănătății: Boala cronică de rinichi este o afecţiune progresivă. Pe măsură ce evoluează, riscul de mortalitate creşte
Articolul următorMinistrul Rafila, despre solicitările producătorilor de medicamente generice: Noi trebuie să pledăm nu pentru producători, ci pentru pacienţi