Președintele SREPI, despre introducerea anumitor preparate vaccinale în Programul Naţional de Vaccinare

0
229

Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, prof. univ. dr. Doina Azoicăi, a declarat, joi, că are speranța că anumite preparate vaccinale vor fi introduse în Programul Naţional de Vaccinare, în special pentru pacienţii cronici.

„Am speranţa că se vor face foarte multe lucruri de introducere a anumitor preparate vaccinale în Programul Naţional de Vaccinare. Făcând parte din Comitetul Naţional de Vaccinologie, cunosc discuţiile – care sunt foarte constructive – şi eu cred că vor ajunge la o finalitate ca anumite preparate vaccinale pentru populaţie adultă să intre în Programul Naţional de Vaccinare şi implicit să fie asigurate în mod gratuit, sistematic şi oarecum mai organizat, prin faptul că aplicarea Programului Naţional de Vaccinare este imperios necesară într-o strategie naţională. Cred că vaccinarea diftero-tetanos-pertussis va fi vaccinarea care va intra cu prioritate în Programul Naţional de Vaccinare, cu această succesiune din zece în zece ani. (…) Ţin foarte mult să accentuez necesitatea găsirii unei soluţii pentru pacientul cronic. Sunt foarte mulţi pacienţi cronici care au nevoie de aceste preparate vaccinale cu sau fără imunosupresie”, a afirmat prof. univ. dr. Doina Azoicăi la o dezbatere online, organizată de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

Potrivit președintelui SREPI, un prim pas pentru accesibilitatea la vaccinare ar fi asigurarea unei metode de compensare.

„Facem strategii, noi recomandăm, populaţia este sensibilizată la această idee, dar în momentul în care această populaţie este pusă în situaţia să îşi cumpere aceste vaccinuri, sigur că renunţarea la vaccinare poate că nu este pentru că nu s-ar dori sau nu ar fi convingerea că vaccinarea ar fi un lucru potrivit pentru fiecare în parte, dar posibilităţile financiare sunt limitate, aşa cum bine ştim, şi prioritatea nu va fi cumpărarea unui vaccin, ci vor fi necesităţile acestea imediate şi zilnice. În ceea ce priveşte accesibilitatea, un prim pas ar fi ca accesibilitatea să fie asigurată printr-o metodă de compensare”, a explicat prof. univ. dr. Doina Azoicăi.

Articolul precedentRafila, despre cadrul legislativ privind compensarea vaccinurilor: Perspectiva rezonabilă este a unui an de zile
Articolul următorModerna solicită autorizarea vaccinului său anti-COVID pentru copiii sub şase ani