Președintele SRDNBM: Actul medical este datoria noastră, ca profesioniști dedicați, construit pe competență, etică și respectul față de pacient

0
159

Pacientul care ajunge într-un spital din sistemul public trebuie să aibă convingerea fermă că va primi cele mai bune îngrijiri medicale, indiferent de situația sa materială, a subliniat, vineri, prof. univ. dr. Bogdan Timar, vicepreședinte al Colegiului Medicilor Timiș și președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. „Actul medical este datoria noastră, ca profesioniști dedicați, construit pe competență, etică și respectul față de pacient”, a precizat medicul.

„În calitate de medic, vicepreședinte al Colegiului Medicilor Timiș și președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, îmi exprim punctul de vedere în legătură cu recenta reglementare care oferă pacienților posibilitatea de a face donații unităților sanitare în care au fost îngrijiți. Este esențial, înainte de toate, să protejăm, să întărim și să dezvoltăm relația dintre medic și pacient – o relație care trebuie să se bazeze exclusiv pe profesionalismul medicului, încredere și respect reciproc”, a transmis prof. univ. dr. Bogdan Timar..

„Mesajul pe care trebuie să-l transmitem este clar: accesul la îngrijire medicală de calitate în sistemul public nu trebuie să depindă de situația financiară a pacientului. Medicul este acolo pentru a-și face datoria, iar fiecare persoană are dreptul la tratament corect, empatic și profesionist. Nu este o poziționare față de noua reglementare, ci o nuanțare necesară despre ceea ce înseamnă cu adevărat relația medic–pacient: profesionalism, comunicare, empatie. Înțeleg intenția legiuitorului de a clarifica subiectul delicat al așa-numitelor „plăți informale” oferite personalului medical și de a asigura un cadru transparent care permite pacienților să facă donații unităților medicale”, a adăugat medicul.

Potrivit președintelui Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, este important ca, în sistemul public de sănătate, să înlăturăm percepția că „dacă ai bani, ești tratat bine, dacă nu, nu mergi la spital.”

„Este o mentalitate pe care trebuie să o depășim, prin reguli clare și comportamente asumate, deoarece imaginea medicului în societate depinde și de schimbarea acestei percepții, dar și de înțelegerea faptului că nu toate disfuncționalitățile sistemului pot fi puse în seama medicului”, a subliniat prof. univ. dr. Bogdan Timar.

Articolul precedent79.380 de cazuri de infecții respiratorii în săptămâna 31 martie – 6 aprilie, anunță INSP
Articolul următorNouă spitale și Serviciul de Ambulanță București vor asigura asistență medicală de urgență între 18-21 aprilie