Președintele Klaus Iohannis, despre reevaluarea campaniei de vaccinare anti-COVID-19

0
358

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că săptămâna aceasta va avea o întâlnire cu premierul Florin Cîţu pentru reevaluarea campaniei de vaccinare anti-COVID.

„Împreună cu premierul am discutat să ne întâlnim încă din această săptămână să reevaluăm campania de vaccinare şi să vedem cum putem să o repunem pe roate. Este un paradox. Noi suntem în plină pandemie, avem arma cu care putem să terminăm pandemia şi nu o folosim. Este foarte păcat. Probabil unii mai sunt reticenţi, alţii necesită încă mai multe zile de gândire, alţii vor date suplimentare şi vom vedea cum putem să îi convingem pe cât mai mulţi. Nu este păcat să stăm cu atâţia bolnavi, cu atâţia oameni care suferă în ATI, cu atâtea familii îndoliate când am putea să terminăm foarte repede această fază acută a pandemiei cu vaccinarea?”, a spus şeful statului, în conferinţa de presă comună cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi premierul Florin Cîţu.

Președintele a precizat că a cerut date, potrivit acestora, au fost distribuite peste 10 milioane de doze de vaccin, iar aproape cinci milioane şi jumătate de români sunt vaccinaţi cu schema completă.

„E păcat că sunt aşa puţini. Dacă ne uităm un pic ce se întâmplă în Europa, acum câteva zile, de exemplu, eu am citit un articol despre Danemarca. În timp ce noi avem mii şi mii de noi cazuri zilnice şi, din păcate, şi internaţi în ATI şi decese, în Danemarca s-a renunţat la toate restricţiile. Atenţie, la toate restricţiile. De ce? Fiindcă s-au vaccinat în Danemarca cam toţi. Doze am fi avut şi noi. Şi dacă ne-am fi vaccinat cu toţii, aşa cum şi premierul, şi eu, şi mulţi alţii au recomandat, nu ar fi trebuit să mai purtăm mască. Puteam să mergem oriunde în linişte, puteam să ne întâlnim, puteam să avem concerte, spectacole, întâlniri de tot felul, fără nicio restricţie. Ce i-a făcut pe mulţi să fie reticenţi vom vedea”, a afirmat preşedintele.

Klaus Iohannis a subliniat că, fără implicarea şefei Comisiei Europene, România nu ar fi beneficiat de un număr important de doze de vaccin anti-COVID.

„Doamna preşedinte a avut iniţiativă, a riscat – şi bine a făcut – şi a pus pe picioare un mecanism prin care întreaga Uniune Europeană beneficiază de doze foarte multe de vaccin. Şi ţin şi în acest spaţiu, doamnă preşedinte, să vă mulţumesc pentru implicarea extraordinară în acest domeniu. (…) Sănătatea nu este o competenţă a Comisiei, sănătatea este de competenţă naţională, dar această chestiune, fără intervenţia şi fără sprijinul Comisiei, nu ar fi putut să fie rezolvată. În continuare, evident că sprijinul Comisiei constă în dozele de vaccin care vor veni în continuare în România şi în datele pe care le pregătesc forurile europene, comisiile de specialitate şi care sunt distribuite în toate statele membre”, a spus Iohannis.

Articolul precedentProiect Ministerul Sănătății: Certificatul digital COVID-19, obligatoriu pentru personalul medical
Articolul următorCîțu, despre accelerarea campaniei de vaccinare anti-COVID: Analizăm măsurile cu impact din țările UE