Președintele CNCAV, despre cazuri de tromboză asociate cu vaccinarea: În România nu au fost confirmate

0
332

În România nu au fost confirmate cazuri de tromboză asociate cu vaccinarea, a declarat, marți, președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea anti-COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță. Precizarea vine în contextul în care un oficial din Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a confirmat existența unei ”legături” între vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca și tromboze.

„Trebuie să aștepatăm precizările EMA, stabilirea fracvenței, a unui profil de risc”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

„Sunt șapte cazuri de tromboze din cele 92 de reacții adverse în investigare, până la 5 aprilie. Din care zece sunt cu posibilă afectare hematologică, șapte de tromboze, patru la vaccinul AstraZeneca, trei la Pfizer, dar au fost investigate și infirmate, deci nu s-a stabilit o relație de cauzalitate. Două cazuri sunt în invetsigare. Deci în România nu au fost confirmate cazuri de tromboză de sinus venos cerebral asociate cu vaccinarea. Sunt cazuri extrem de rare, cu o frecvență de 1 la 100.000 sau 1 la un milion, în funcție de numărul de cazuri raportate în fiecare țară. Trebuie să așteptăm precizările EMA, stabilirea fracvenței, a unui profil de risc”, a explicat președintele CNCAV.

Articolul precedentCâți medici de familie au optat pentru a participa la campania de vaccinare antiCOVID prin cabinetele proprii
Articolul următorCâți români și-au anulat programarea la vaccinare anti-COVID-19 cu serul AstraZeneca