Presedintele CNAS: 96% din numarul cardurilor tiparite a ajuns la populatie

0
19

96% din numarul cardurilor tiparite a ajuns la populatie, acestea fiind obligatorii incepand cu 1 mai 2015. Asadar, incepand cu aceasta data nimeni nu se va mai putea prezenta la medic fara cardul de sanatate, exceptie facand urgentele.

in total sunt 14,3 milioane de carduri tiparite, din care 4 milioane sunt activate indiferent daca pacientul a avut sau nu nevoie de un serviciu medical. 500.000 de carduri de sanatate din 42 de Case Judetene de Asigurari de Sanatate au fost returnate de catre Posta, necesitand completarea unei cereri pentru a solicita cardul de sanatate.

Situatia in Bucuresti releva ca din totalul de 1 700 000 de carduri de sanatate tiparite, mai sunt de distribuit 90000, adica 5,29%.

Ad in title

Mesajul pe care Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), l-a transmis in cadrul unei conferinte de presa din 29 Aprilie 2015 a fost acela ca „proiectul are rolul de a eficientiza serviciile medicale catre populatie, nu de a-l ingreuna”.

in cazul persoanelor care nu au primit deocamdata cardul de sanatate acestea vor beneficia de aceleasi servicii medicale ca si cele care au card, insa serviciile medicale vor fi monitorizate intr-un alt sistem, separat.

” Nu se doreste ca un furnizor de servicii medicale sa nu aiba decontate serviciile. in momentul cand s-a introdus cardul in cititor, acesta inregistreaza amprenta.”, a precizat Vasile Ciurchea, Presedintele CNAS.

Daca din diverse motive cardul se pierde, atunci asiguratul poate solicita, printr-o cerere, un duplicat al cardului de sanatate – pe care se va scrie „duplicat”.

Pentru medicii de familie care desfasoara consultatiile la domiciliu, acestia au 72 de ore la dispozitie sa introduca datele in sistem.

Copiii cu varsta sub 18 ani nu vor avea nevoie de card, serviciile medicale desfasurandu-se la fel ca pana la data introducerii cardului.

Orice pacient care are nevoie de cure de citostatice ramane asigurat in sistemul de sanatate.

Articolul precedentOMS Europa: Studiul OMS arata costuri imense pentru Europa din cauza poluarii aerului
Articolul următorOMS : Situatia rezistentei microbiene la antibiotice devine una grava