Președintele CMR, Dr. Gheorghe Borcean: Din tot sistemul sanitar, cel mai prețios element este resursa umană

0
33

Resursa umană în sănătate, mai ales în această perioadă greu încercată, când medicii duc o adevărată luptă cu virusul SARS-CoV-2 care a făcut sute de victime, inclusiv în rândul cadrelor medicale, reprezintă un element cheie în buna funcționare a sistemului. Este părerea președintelui Colegiului Medicilor din România (CMR), dr. Gheorghe Borcean, care îi susține pe medici și îi încurajează să fie alături de pacienții lor chiar și în aceste condiții când oboseala, stresul, volumul mare de muncă își spun cuvântul.

”Din tot sistemul sanitar, cel mai prețios element este resursa umană. Poți avea ventilatoare și medicamente, dar dacă nu ai medicul degeaba le ai pe toate acelea. (…) Greul a rămas pe spitale, pe primiri urgențe, pe terapie intensivă, pe infecțioase, pe pneumologie, pe locurile unde în mod specific sunt trimiși pacienții COVID.”, a declarat dr. Gheorghe Borcean pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.

Totodată, președintele CMR a subliniat rolul extraordinar pe care medicul îl are în coordonarea întregii echipei medicale, mai ales în contextul epidemiologic actual, când lucrurile sunt extrem de stricte.

Ad in title

”Rolul de lider de echipă al medicului în aceste momente este capital. Pentru că medicul este șeful care coordonează toate echipa compusă din personal tehnic, personal auxiliar, de curățenie, din brancardieri, infirmiere, asistente medicale, din personal de laborator etc. Medicul trebuie să coordoneze și să încurajeze toată această echipă, să supravegheze modul în care echipa se protejează. Toată lumea spune că este un război ce se întâmplă, un război cu un inamic mic. Și la război superiorul trebuie să stea în mijlocul companiei sale ca să o învețe, să o îndrume, să supravegheze, să îi dea curaj, să o motiveze mereu. Așa și aici, medicul este superiorul și nu neapărat managerul, medicul este cel care tratează cei 10-15-20 de pacienți, el este superiorul imediat care trebuie să fie în mijlocul lor și care trebuie să facă toate aceste lucruri ca să îi motiveze pe ceilalți.”, a mai precizat președintele CMR.

Articolul precedentCoronavirus: Australia a anunțat decesul unui tânăr de aproximativ 20 de ani
Articolul următorRecord de cazuri noi de COVID-19 în Ucraina unde s-au înregistrat 1.847 de cazuri în ultimele 24 de ore