Președinte SNR: Avem nevoie neapărat de strategie naţională pentru accidentul vascular cerebral

0
162

Preşedintele Societăţii de Neurologie din România (SNR), prof. dr. Cristina Tiu, a precizat că, anual, în România se înregistrează în jur de 55.000 accidente vasculare cerebrale cu o mare mortalitate, morbiditate, cu dizabilitate reziduală la 30% dintre pacienţi.

„S-a înregistrat o creșetere importantă a numărului de trombolize în țară. Din păcate, partea de endovascular nu a ţinut pasul la fel de bine şi este obiectivul nostru în acest moment să creştem rata de trombectomie mecanică. Sunt cinci centre active. (…) Este imperios necesar să creăm o curriculă de pregătire pentru neuro-intervenţional, pentru că, altfel, nu vom putea acoperi aceste nevoi. (…) Momentul între debutul simptomelor şi până la apelul către ambulanţă este undeva la 185 de minute. În ceea ce priveşte partea legată de ambulanţă întârzierea este undeva de 83 de minute”, a susţinut prof. dr. Cristina Tiu, la evenimentul de lansare a campaniei “Timpul înseamnă viață”, inițiată de Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral (ALIA).

Potrivit președintelui Societăţii de Neurologie din România, sunt necesare mai multe unităţi de accidente vasculare cerebrale acute şi personal mai numeros şi instruit.

„Avem nevoie de mult mai multe centre de neuroreabilitare. Avem nevoie neapărat de strategie naţională pentru accidentul vascular cerebral”, a subliniat prof. dr. Cristina Tiu.

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat că este necesară o abordare strategică a acestei patologii.

„Avem deja un model de bună practică care se extinde în ceea ce priveşte tratamentul infarctului miocardic şi care a dus la schimbarea indicatorilor legaţi de supravieţuirea şi supravieţuirea de bună calitate a persoanelor cu infarct. (…) Este necesară o abordare strategică a acestei patologii, care să ducă la accesul la servicii medicale care să poată să facă posibil tratamentul precoce al accidentului vascular ischemic la nivel naţional. Să nu existe practic niciun judeţe în care să nu existe acces la acest tip de servicii. Va reduce mult mortalitatea şi, mai ales, dizabilitatea, pentru că multe dintre persoanele care suferă accidente vasculare cerebrale rămân cu sechele foarte serioase şi recuperarea lor este dificilă sau chiar imposibilă, afectează capacitatea de muncă şi viaţa de zi cu zi”, a declarat, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Articolul precedentDr. Alis Grasu: La fiecare şase secunde, o persoană moare din cauza unui accident vascular cerebral, la nivel mondial
Articolul următorInstitutul Clinic Fundeni: Starea fetiței transplantate hepatic se menține extrem de critică