Președinte CE: Peste 17 milioane de persoane au fost vaccinate

0
106
Sursa foto: Facebook Ursula von der Leyen

Un total de 26 de milioane de doze de vaccin au fost livrate în Europa din luna decembrie a anului 2020, iar peste 17 milioane de persoane au fost deja vaccinate, a precizat președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, în cadrul discursului său de miercuri din Plenul Parlamentului European.

”Vom lucra cât de mult putem pentru a atinge marea noastră țintă, care este vaccinarea a 70% din populația adultă a Europei până la sfârșitul verii”, a mai menționat oficialul european.

Președintele CE a adus în discuție și întârzierele în ceea ce privește livrarea vaccinurilor anti-COVID-19, dar și faptul că trebuie să se învețe din această experiență.

”(…) faptul este că astăzi nu suntem acolo unde vrem să fim în combaterea virusului. Am întârziat să acordăm autorizația. Am fost prea optimiști cu privire la producția de masă. Și poate am dat și de la sine înțeles că dozele comandate vor ajunge efectiv la timp. Trebuie să ne întrebăm de ce și ce lecții putem trage din aceasta”, a spun von der Leyen.

În acest context, președintele CE este de părere că trebuie îmbunătățit modul în care datele din studiile clinice sunt împărtășite cu EMA, motiv pentru care se lansează  o nouă rețea europeană de studii clinice. Tot în acest sens, comisarul European pentru sănătate, Stella Kyriakides, urmează să lucreze la un cadru de reglementare care să permită EMA să examineze vaccinurile cât mai repede posibil.

Oficialul a mai pus accent și pe producția în masă a vaccinurilor împotriva noului coronavirus.

”O altă lecție care trebuie trasă se referă la producția în masă de vaccinuri. Cu toții am fost foarte concentrați asupra dezvoltării vaccinului – și pe bună dreptate. Dar, în general, am subestimat dificultățile inerente producției de masă. Producerea unui nou vaccin durează în mod normal între cinci și zece ani. Am făcut-o în decurs de zece luni. Aceasta este o realizare științifică majoră de care ar trebui să fim mândri. (…) Dar știința a într-un fel depășit industria. Producerea de noi vaccinuri este un proces extrem de complex. Pur și simplu nu există nicio modalitate de a înființa o unitate de producție peste noapte. În plus, vaccinurile în cauză conțin până la 400 de componente – și peste 100 de întreprinderi sunt implicate în producție”, a mai susținut Usula von der Leyen în discursul său.

Astfel, s-a înființat, sub conducerea comisarului european pentru piața internă Thierry Breton, un grup de lucru a cărui sarcină este să intensifice producția industrială de vaccinuri. Scopul acestui grup este de a identifica problemele și de a ajuta la găsirea soluțiilor pentru acestea astfel încât industria să țină pasul cu știința, după cum a mai afirmat von der Leyen.

Articolul precedentAnul 2020, anul în care și-au pierdut viața cei mai mulți români
Articolul următorA doua tranșă de vaccin AstraZeneca sosește joi în România