Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a decernat mai multe premii, în cadrul celei de-a 46-a ediții a Congresului Societății Naționale de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, desfășurate online.

Prof. Dr. Romului Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a declarat că premiile au fost oferite celor care s-au distins în ultimul an în activitatea lor științifică și medicală, în folosul pacienților.

Marele premiu al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice

Astfel, „Marele premiu al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice” a fost acordat profesorului universitar doctor Guja Cristian.

“Pentru mine, este al 23-lea congres la care particip și mi-am dat seama că am participat la jumătate dintre congrese. Acest premiu reprezintă mai degrabă o motivație spre a face mai multe în viitor, în folosul comunității științifice, în folosul persoanelor cu diabet zaharat din România. Este și o încununare a activității de până acum, dar sunt convins că mai am multe de făcut și vreau să mulțumesc tuturor celor care de-a lungul timpului m-au sprijinit și au făcut să pot obține acest premiu”, a declarat prof. Univ. Dr. Guja Cristian.

Premiul anual pentru întreaga activitate desfășurată în cadrul Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice

Un alt premiu decernat în cadrul Congresului a fost “Premiul anual pentru întreaga activitate desfășurată în cadrul Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice”, acordat medicului din Cluj Anca Cerghizan.

„Singură nu aș fi reușit, medical și științific, să am realizările care stau în spatele acestui premiu. În aceste momente, gândul meu se îndreaptă către mentorii mei, către colegii mei din Cluj, către colegii mei din țară care mi-au fost aproape în acești ani, către foștii mei rezidenți, către prietenii mei din diabetologie și către colaboratorii mei din pharma, cărora în egală măsură doresc să le mulțumesc pentru că au avut încredere în mine. Și acest lucru m-a motivat și a contribuit esențial la dezvoltarea mea profesională. Este o onorare să vă am alături”, a declarat Anca Cerghizan.

Premiul pentru tineret

De asemenea, „Premiul pentru tineret” a fost acordat dr. Delia Reurean-Pintilei, pentru implicarea în activitățile Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

“Mă onorează acest premiu primit azi, dar cred că fiecare dintre cei cu care lucrez în echipă, și vorbesc de echipa medicilor diabetologi din România , despre care consider că până în acest moment au făcut față cu brio îngrijirii pacientului cu diabet zaharat, astfel încât consider că acest premiu este binevenit și este ușor de acordat fiecăruia dintre cei care au lucrat în echipa diabetologilor din România până în acest moment”, a spus dr. Delia Reurean-Pintilei.

Premiile pentru activitatea în folosul persoanelor cu diabet în condițiile epidemiologice speciale

De asemenea, prof. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a acordat și „Premiile pentru activitatea în folosul persoanelor cu diabet în condițiile epidemiologice speciale”.
Prof. dr. Romulus Timar a spus că astfel de premii ar merita toți medicii primari, specialiști, rezidenți de diabet, pentru activitatea eroică desfășurată și pentru cea pe care o vor desfășura în continuare.

“Am ales, cu riscul de a omite sute de medici, câțiva dintre reprezentanții de vârf care au fost în vârful de lance, cel puțin la începutul acestei pandemii”, a spus prof. dr. Romulus Timar.

Astfel, doctorul Petrescu Ioan a primit unul dintre aceste premii.

„Premiul acordat este o surpriză deosebită pentru mine. Aprecierile dvs. mă onorează cu atât mai mult cu cât ele vin la încheierea unei cariere de 37 de ani în diabetologie. O experiență profesională și de viață deosebită, datorată mentorilor noștri de excepție de-a lungul anilor, care ne-a permis chiar și în condițiile dificile de azi, să putem ajuta o categorie cu totul specială de bolnavi, diabeticii”, a declarat doctorul Petrescu Ioan.

La rândul său, doctorul Rodica Avram s-a numărat printre medicii premiați în cadrul Congresului.

„Ultimele luni au fost o experiență inedită de viață pentru mine, dar în același timp și o provocare. Perioada în care spitalul în care lucrez a fost carantinat, practic într-un interval de cinci zile, am fost 24 de ore din 24 singurul medic pentru trei secții și consider că aceasta a fost perioada cea mai dificilă din viața mea de medic. Ulterior, când au mai venit și alți colegi să mă ajute, am rămas în continuare până la sfârșitul perioadei de carantinare de 14 zile, ocupându-mă de pacienți gravi, diabet dezechilibrat, pacienți oncologici gravi, în contextul unei boli despre care la ora respectivă, practic, nu știam mai nimic și avea și o evoluție imprevizibilă. Am învățat din mers să tratăm acești bolnavi, să facem circuite noi, să ne organizăm în așa fel încât să fim și noi protejați și să-i protejăm și pe pacienți”, a declarat doctorul Rodica Avram.

Și dr. Gabriela Crețeanu a fost premiată în cadrul celei de-a 46-a ediții a Congresului Societății Naționale de Diabet, Nutriție și Boli Metabolic.

“Când te angajezi într-o luptă cu necunoscutul este clar că nu pornești cu forțe și cu șanse egale. Am depășit acele momente și acum pot să spun că ne-am refăcut, chiar dacă nu în totalitate, pentru că nu cred că vom putea elimina din mentalul nostru amintirea acelor clipe terifiante. Acum, pot din nou să mă ocup de îngrijirea pacienților și să le citesc trimiterile de mulțumire”, a afirmat dr. Gabriela Crețeanu.

Un alt premiu a mers către întregul colectiv de la Spitalul Județean Arad și coordonatorul dr. Etelka Koos.

“Am făcut ceea ce ar fi făcut oricare dintre noi în situația dată. Aradul a fost printre primele județe afectate de această pandemie, din acest motiv, nepregătit, nedotat cu echipamentele de protecție necesare personalului medical. Mulțumesc Societății Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice care în acele momente dificile ne-a sprijinit oferindu-ne echipamente de protecție”, a declarat dr. Etelka Koos.

Premiul „Inițiativă pentru diabet”

De asemenea, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a acordat Premiul „Inițiativă pentru diabet” doctorului Raul Pătrașcu, pentru inițiativa telediabet.ro, serviciul de telemedicină la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, prin care s-au oferit consultații la distanță tuturor pacienților doritori din țară, dar și din străinătate.

“ Sunt onorat să primesc această distincție pentru munca pe care am depus-o împreună cu colegii și colectivul de la Clinica de diabet din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara. Mai precis, platforma telediabet.ro pe care o promovăm în continuare, este o platformă de telemedicină implementată de noi, care vine în sprijinul tuturor pacienților cu diabet zaharat din România. Serviciile de telemedicină sunt oferite gratuit oricărui pacient cu diabet zaharat și atât infrastructura informatică, cât și resursa umană sunt asigurate de către structura pitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara. Medicii care răspuns solicitărilor sunt exclusiv cei din centrul nostru clinic județean de diabet, nutriție și boli metabolice din cadrul spitalului. Rolul platformei de telemedicină este acela de a oferi un suport necesar, mai ales în contextul epidemiologic actual și nu numai, la distanță, dar și pacienților din medii defavorizate care altfel le-ar fi fost foarte dificil să ajungă la consultații”, a declarat Dr. Raul Pătrașcu.

Totodată, „Premiul pentru solidaritatea cu diabetologii din România” a fost acordat companiei Novo Nordisk Romania, pentru campania de aprovizionare a centrelor clinice județene pentru diabet, nutriție și boli metabolice cu materiale de protecție, la începutul pandemiei.