Prim-ministrul indian Narendra Modi s-a angajat sâmbătă în faţa Naţiunilor Unite că ţara sa îşi va pune capacităţile de producţie de vaccinuri la dispoziţia întregii planete în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

„În calitate cel mai mare producător de vaccinuri din lume, doresc să dau încă o dată asigurări comunităţii globale astăzi. Capacitatea Indiei de producţie şi distribuţie de vaccinuri va fi folosită pentru a ajuta întreaga omenire în lupta împotriva acestei crize”, a afirmat Modi, în discursul preînregistrat către Adunarea Generală a ONU.

El a menţionat că India merge mai departe cu faza a 3-a a testelor clinice şi va ajuta toate ţările să-şi dezvolte lanţurile frigorifice şi capacităţile de depozitare pentru livrarea de vaccinuri, scrie Reuters.

În luna august, Modi a spus că India este pregătită pentru producţia în masă de vaccinuri anti-COVID-19 atunci când oamenii de ştiinţă îşi vor da acordul.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, face presiuni în favoarea unui vaccin care să fie disponibil şi accesibil tuturor locuitorilor planetei, iar marţi şi-a exprimat îngrijorarea că unele state, „din câte se spune, încheie contracte separate exclusiv pentru populaţiile lor”.

„Un astfel de ‘vaccinaţionalism’ este nu doar injust, este şi un autosabotaj. Nimeni dintre noi nu va fi în siguranţă atât timp cât nu suntem toţi în siguranţă. Toată lumea ştie acest lucru”, a declarat el în Adunarea Generală.

Vineri, papa Francisc a transmis Adunării Generale a ONU că membri săraci şi vulnerabili ai societăţii ar trebui să primească cu prioritate vaccinul atunci când acesta va fi gata.