Premierul Ciucă, despre Planul Naţional de Luptă împotriva Cancerului: Va însemna trecerea la medicină personalizată

0
314

Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni că punerea în aplicare a Planului Naţional de Luptă împotriva Cancerului va însemna o schimbare de paradigmă, de la schemele de tratament uneori rigide spre o medicină personalizată, dând asigurări că strategia de luptă împotriva cancerului va fi operaţionalizată.

„Apreciez puterea supravieţuitorilor de cancer din România, care cu tenacitate, dârzenie, curaj şi determinare au reuşit să depăşească un diagnostic pe care toţi îl consideră fără speranţă. (…) Pentru mine, în calitate de prim-ministru al Guvernului României, speranţa este reprezentată de punerea în aplicare a Planului Naţional de Luptă împotriva Cancerului, realizat sub patronajul Administraţiei Prezidenţiale, cu experţi din Ministerul Sănătăţii, cu reprezentanţi ai societăţii civile şi cu pacienţi oncologici, aceştia din urmă simţind pe pielea lor care sunt hibele sistemului şi înţelegând ce se poate face pentru a fi mai bine. Implementarea planului va însemna o schimbare de paradigmă, de la schemele de tratament care sunt uneori destul de rigide spre o medicină personalizată, care presupune o diagnosticare mai precisă şi un tratament adaptat nevoilor fiecărui bolnav în parte”, a declarat Nicolae Ciucă la evenimentul „Provocări şi soluţii privind îmbunătăţirea vieţii supravieţuitorilor de cancer, organizat la Senat.

Premierul a precizat că România se va alătura ţărilor din vestul Europei în adoptarea tratamentelor inovatoare mai devreme, având în vedere că, până acum, au existat întârzieri destul de mari în introducerea acestora în schemele de tratament folosite în spitalele româneşti.

„Planul insistă şi pe aspectul psihologic al tratamentului, dar, mai ales, pe partea de testări şi diagnostice timpurii. În plus, planul încurajează consultarea interdisciplinară în stabilirea diagnosticului şi tratamentului de urmat. Vor vorbi între ei oncologul, chirurgul, radiologul şi persoana care se ocupă de aplicarea tratamentului cu chimioterapie, dar şi psihologul pentru a stabili o cale de urmat pentru fiecare pacient în parte”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Premierul s-a referit şi la operaţionalizarea Registrului Naţional al Pacienţilor Oncologici.

„În felul acesta va putea fi urmărit traseul fiecărui bolnav, de la momentul diagnosticului până la momentul în care, sperăm noi, se va ajunge la o vindecare”, a mai precizat Nicolae Ciucă.

De asemena, va fi corectat şi aspectul care ţine de o statistică mai clară a supravieţuitorilor de cancer.

„În acest moment, nu avem o statistică foarte clară a numărului supravieţuitorilor de cancer din România şi a situaţiei în care aceştia se află. Mă voi asigura că acest lucru va fi corectat”, a subliniat Nicolae Ciucă.

În context, premierul s-a referit la numărul mare de noi cazuri de cancer înregistrate anual în România.

„Două numere din statisticile de profil îmi dau fiori: aproape 100.000 de noi cazuri anuale de cancer şi aproximativ 50.000 de decese ale celor diagnosticaţi cu această necruţătoare boală. Dincolo de statistici, aproape toţi avem prieteni sau persoane dragi care luptă din răsputeri să supravieţuiască în lupta cu cancerul şi fiecare dintre noi şi-ar dori ca ei, cei care sunt greu încercaţi, să vi se alăture dumneavoastră, supravieţuitorilor bolii cât mai curând. Mi-aş dori ca toţi să reuşească. Angajamentul meu ferm este că această strategie de luptă împotriva cancerului va fi operaţionalizată, că Ministerul Sănătăţii îşi va face datoria şi că Ministerul Finanţelor va găsi resursele necesare pentru a finanţa implementarea noilor programe care pot salva atât de multe vieţi. Bugetul va reflecta aceste angajamente ferme pe care le iau astăzi în faţa dumneavoastră”, a mai afirmat Nicolae Ciucă.

Premierul a subliniat, totodată, că pentru bolnavii de cancer speranţa trebuie să reprezinte un ingredient esenţial care să le dea forţa pentru a învinge boala.

„Am cunoscut de-a lungul timpului mai mulţi supravieţuitori de cancer. Invariabil, fiecare dintre cei cu care am vorbit mi-au spus că speranţa este un ingredient esenţial care le-a dat forţă, pentru că odată ce alegi speranţa, orice este posibil. (…) Speranţa poate îmbrăca multe forme, iar Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, sărbătorită în baza unei legi promovate de colega mea senator, Nicoleta Pauliuc, este una dintre ele. Acest eveniment la oferă celor care au depăşit obstacolul posibilitatea să se conecteze mai bine la societate, să înţeleagă că nu sunt singuri şi că suntem alături de ei. În egală măsură, este o năzuinţă pentru cei care au primit acest diagnostic şi un exemplu că un asemenea diagnostic poate fi depăşit”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Articolul precedentVariola maimuţei, risc moderat pentru sănătatea publică globală, a transmis OMS
Articolul următorMS: Niciun deces la pacienți cu COVID-19, de la ultima raportare. La ATI sunt internate 76 de persoane