Premieră în America Latină: Sinuciderea asistată medical, autorizată în Columbia

0
277

Curtea Constituţională din Columbia a autorizat sinuciderea asistată pentru persoanele cu boli grave sau incurabile, sub supravegherea unui medic, o premieră în America Latină, transmite AFP.

„Medicul care ajută o persoană aflată în chinul unei suferinţe intense sau a unei boli grave şi care decide în mod liber să dispună de propria viaţă acţionează în cadrul constituţional”, a decis Curtea Constituţională.

Cu şase voturi pentru şi trei împotrivă, Curtea a abrogat astfel un articol din codul penal care pedepsea de la 12 la 36 de luni de închisoare orice persoană care acorda ajutor pentru sinucidere şi „împiedica un medic să acorde ajutorul necesar unei persoane care, aflate în exerciţiul autonomiei personale, alegea (…) să moară cu demnitate”.

Columbia, unde eutanasia este deja legală din 1997, devine astfel prima ţară din America Latină care a autorizat sinuciderea asistată pentru pacienţii care suferă de o boală gravă sau incurabilă: pacientul îşi poate administra singur un produs letal, sub supravegherea unui medic care nu mai riscă acum nicio pedeapsă.

„Medicul este cel care dispune de cele mai bune instrumente tehnice, ştiinţifice şi etice pentru a garanta protejarea demnităţii umane în această procedură”, a mai spus instanţa.

„Progresele ştiinţei trebuie folosite într-un mod altruist şi solidar faţă de cei care se află într-o stare de sănătate extremă şi care doresc o moarte demnă”, a precizat instanța.

Potrivit Fundaţiei Columbiene pentru Dreptul la Moarte cu Demnitate (DMD), diferenţa dintre eutanasie şi sinucidere asistată „constă în esenţă în persoana care administrează medicamentul letal”.

„În cazul eutanasiei, personalul sanitar este cel care administrează medicamentul care provoacă moartea, iar în cazul sinuciderii asistate, pacientul este cel care îşi administrează singur medicamentul pe care i l-a dat altcineva”, a explicat ONG-ul internaţional.

Cu toate acestea, legislaţia columbiană continuă să pedepsească cu până la 9 ani de închisoare pe „oricine incită sau ajută” să pună capăt vieţii unei persoane aflate în „suferinţă intensă” din cauza unei vătămări corporale sau a unei boli.

Articolul precedentMS: Patru decese la pacienți cu COVID, de la ultima raportare. La ATI sunt internate 150 de persoane
Articolul următorMonitorul Oficial: Cuantumul alocaţiei de hrană în spitale nu poate fi mai mic de 22 lei pe zi de spitalizare. De când se aplică