Posibile efecte ale vaccinurilor împotriva COVID-19 asupra ADN-ului uman: Clarificări ale autorităților

0
113
6328009 09.09.2020 A prepares to administer the Russian coronavirus vaccine developed by the Gamaleya Scientific Research Institute of Epidemiology and Microbiology to a volunteer during the third phase of the post-registration clinical trials at a clinic, in Moscow, Russia. On August 11, Russia became the first country in the world to register a vaccine against COVID-19. Vladimir Pesnya / Sputnik

Autoritățile române vin cu o serie de clarificări privind presupusele efecte ale vaccinurilor împotriva COVID-19 asupra ADN-ului uman.

Dr. Christiane Northrup, un medic obstetrician din SUA a declarat, în cadrul unui interviu, că vaccinurile împotriva COVID-19 pe bază de ARN mesager pot altera ADN-ul uman.

Potrivit site-ului oficial al Ministerului Sănătății, vaccinare-covid.gov.ro, ARN-ul si ADN-ul sunt macromolecule indispensabile tuturor formelor de viață cunoscute până în prezent, alături de proteine, lipide și carbohidrați. ADN-ul uman este localizat în nucleul celular. ARN-ul mesager se găsește în citoplasma celulară – în afara nucleului – și are rol mult mai precis, cum este transmiterea de informații cu privire la sinteza de proteine în celulă. Întrucât ARN-ul mesager nu pătrunde în nucleul celular, nu poate influența ADN-ul celular propriu.

Potrivit aceleiași surse, vaccinurile care utilizează tehnologia ARN mesager folosesc o secvență de ARN mesager, care, odată introdusă în celule, transmite mesajul de sintetizare a proteinei Spike, proteină de suprafață a virusului SARS-CoV-2. Cantitatea de ARN mesager corespnzătoare unei doze de vaccin este standardizată, ceea ce va asigura producția unui nivel predefinit de proteină Spike. Identificarea în organismul uman a acestei proteine ca fiind străină declanșează un răspuns imun care este responsabil de construirea imunității împotriva COVID-19.

Practic, ARN-ul mesager reprezintă ”manualul” după care celulele umane învață să producă proteina Spike, astfel încât organismul să își construiască mecanismele necesare pentru a se putea apăra împotriva COVID-19 dacă va intra în contact cu virusul SARS-CoV2.

Tehnologia a fost adoptată de către companiile farmaceutice Pfizer, Moderna și CureVac pentru dezvoltarea vaccinurilor împotriva COVID-19.

În Uniunea Europeană, niciun vaccin nu poate fi comercializat înainte de încheierea studiilor clinice care să ateste că este sigur și eficace și că îndeplinește condițiile prevăzute de normele și legile în vigoare, se arată pe site-ul Ministerului, cu informații privind vaccinarea.

Articolul precedentGCS: 3.350 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus
Articolul următorPacient cu arsuri, transportat de urgenţă, la Munchen, cu o aeronavă Spartan a MApN