Portugalia: Record de decese și infectări zilnice cu SARS-CoV-2

0
4

Un nou record zilnic atât în privinţa numărului de decese, cât şi a celor de contaminări cu COVID-19 a fost înregistrat, miercuri, în Portugalia. Numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 a crescut cu aproape 50%, în timp ce tulpina britanică a virusului continuă să se răspândească, informează AFP.

Numărul de cazuri noi a crescut la 14.647 faţă de 10.455 cu o zi înainte, conform informaţiilor furnizate de autorităţile sanitare portugheze.

După ce a trecut, marţi, pentru prima oară de la începutul pandemiei pragul de 200 de decese zilnice, Portugalia a stabilit, de asemenea, un nou record miercuri, cu un bilanţ de 219 morţi.

Tulpina britanică reprezintă în prezent „aproape 13%” din infecţii sau „aproximativ 18.000 de cazuri”, a declarat secretarul de stat pentru sănătate Antonio Lacerda Sales.

„Este semnificativ”, a apreciat oficialul, îngrijorat, într-o apariţie la postul de televiziune public.

Varianta britanică, mult mai contagioasă decât virusul original SARS-CoV-2, stârneşte o îngrijorare crescândă pe măsură ce continuă să se răspândească în întreaga lume. Până acum această nouă tulpină s-a răspândit în 60 de ţări şi teritorii, potrivit OMS.

Cu un bilanţ de 70.000 de noi cazuri în ultimele şapte zile, Portugalia ocupă în prezent primul loc în lume ca ţară cu cel mai mare număr de infectări raportat la numărul populaţiei, depăşită fiind doar de enclava britanică Gibraltar, potrivit datelor oficiale centralizate de AFP.

După ce a relaxat restricţiile impuse cu prilejul sărbătorilor de sfârşit de an, guvernul socialist a trebuit să impună, vinerea trecută, măsuri de izolare generalizate, fără să ajungă totuşi să închidă şcolile ca în primăvara anului trecut. Dar, având în vedere rata de răspândire a virusului, tot mai mulţi epidemiologi solicită o înăsprire urgentă a măsurilor, începând cu închiderea şcolilor.

„Trebuie să ascultăm oamenii de ştiinţă”, a pledat preşedintele Asociaţiei naţionale a directorilor de şcoli, Filinto Lima.”În şcoli se instalează un climat de frică”, a subliniat acesta.

Premierul Antonio Costa a explicat, în cadrul unei dezbateri în parlament, că doreşte să menţină şcolile deschise pentru a limita „costul social enorm pe care l-ar presupune închiderea lor”, dar a recunoscut că acest lucru ar putea să se dovedească necesar.

„Dacă varianta britanică devine dominantă în ţara noastră, atunci da, este probabil că vom închide şcolile”, a avertizat acesta, anunţând că o campanie de testare va fi lansată în şcoli.

microsoft lizenz kaufen

Articolul precedentCîțu: Testele şi cazurile pozitive nu reprezintă singurul indicator luat în calcul la adoptarea deciziilor
Articolul următorCanada: Frontierele rămân închise până pe 21 februarie