Poluarea aerului ii poate afecta pe fetusi

0
168

Poluarea aerului poate afecta fetusii si mareste gradul de risc de imbolnaviri ale aparatului respirator la adultii care au venit pe lume in medii poluate, conform unui studiu publicat la Berlin, transmite AFP.

Poluarea are ca efect intensificarea nevoii respiratorii la fetusi, acestia ajungand la un ritm de 48 de respiratii pe minut, fata de 42 de respiratii pe minut ale unui fetus intr-un mediu mai putin poluat, conform unui studiu realizat la Universitatea din Berna (Elvetia), studiu ce a fost prezentat la Berlin, cu ocazia Congresului anual al Societatii europene de Pneumologie.

Studiul, realizat sub coordonarea lui Philipp Latzin, a fost realizat pe 241 de nou-nascuti si cuprinde trei indicatori ai poluarii atmosferice – nivelul de ozon, nivelul de dioxid de azot si numarul de particule poluante aflate in suspensie in aer.

Conform rezultatelor acestui studiu, cu cat aerul este mai poluat, cu atat este mai mare frecventa respiratiei, iar volumul fluxului de aer inspirat creste de asemenea, semnalandu-se si o crestere a riscului de aparitie a unor inflamari ale cailor respiratorii.

„Aceste influente ale poluarii suferite precoce, inca din stadiul de fetus, pot avea drept consecinta o crestere importanta a riscului de imbolnaviri ale sistemului respirator la varsta adulta, contribuind semnificativ la scurtarea sperantei de viata”, se precizeaza in studiul citat.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentDistribuitorii de medicamente si reprezentantii MS nu au ajuns la un acord
Articolul următorUn copil de 11 ani si-a dat foc in gradina casei!